Corfu en Ioannina: combineer strand met cultuur en citytrip

11 september 2024   Bas Wanrooij

Zonsondergang bij meer van IoanninaAls je op Corfu vakantie viert en twee of drie dagen even heel iets anders wilt? Vaar over van Kerkyra naar Igoumenitsa en breng een bezoek aan de veelzijdige Griekse stad Ioannina. Om de kosten wat te drukken neem je geen huurwagen mee op de veerboot, maar laat je er eentje klaarzetten bij aankomst in Igoumenitsa. Over de Egnatia snelweg ben je vervolgens in een uur rijden, ongeveer 90 kilometer, in deze zeer gezellige hoofdstad van Epirus. Niet alleen Ioannina is interessant, maar wat dacht je van de UNESCO-dorpen van Zagoria, het amfitheater van Dodoni, de druipsteengrotten van Perama en het authentieke Metsovo. Corfu en Ioannina: zo combineer je strand met cultuur en een citytrip.

Week zon, zee en strand op Corfu

Vlacherna klooster op CorfuCorfu, in Nederland ook wel als Korfoe geschreven, heeft een eigen vliegveld en wordt rechstreeks vanuit Nederland aangevlogen. Populair eiland bij gezinnen en stelletjes. Prima dus om op dit Ionische eiland te genieten van een zon, zee en strandvakantie. Een week (of twee weken) rondtoeren over het groene eiland langs pittoreske baaitjes en een duik in zee waar het je uitkomt.

Relaxen op een terrasje in Kerkyra met een ijskoffietje en ’s avonds slenteren over de boulevard van Kassiopi of Roda. En dan even weg van de massa. Behoefte aan cultuur, ouderwetse Griekse gezelligheid en een citytrip. Gewoon één nachtje heel wat anders.

Ioannina ligt aan een groot meer in de bergen

Ioannina het Pamvotida meer en wandelboulevardIoannina ligt centraal in Epirus aan het grote Pamvotis meer. Ja, er is zelfs een Ikea, maar daar gaan we het verder niet over hebben. Een auto huren gaat vrij gemakkelijk. Tip is Safe Car in Ioannina en zij zorgen dat je huurauto klaarstaat in de haven van Igoumenitsa bij aankomst van je veerboot uit Corfu.

Het is verstandig om vooraf een hotel te boeken in Ioannina. En dan het liefst in het centrum of zelfs in de klassieke wijk Kastro. Dan zit je op loopafstand van het gezellige centrum met legio terrassen en winkels. Mooie accommodatie is het Naiades Boutique Hotel met een perfecte ligging en zeer uitgebreid ontbijt.

Citytrip Ioannina: cultuur en gezelligheid

Ambachtelijke werkplaats in Ioannina Een wandeling over de wandelboulevard langs het meer langs de terrasjes bij het Mavili plein is altijd gezellig. In de steegjes hierachter en tegenover de poort van het Kastro vind je legio tavernes en bars. Met het veer kun je hiervandaan naar het naamloze eiland en hier het interessante Ali Pasha museum bezoeken. In de stad zelf is het museum van de zilversmederijen een aanrader. Hier zie je hoe met passie en op traditionele wijze sieraden van zilver werden gemaakt. Iets waar deze stad bekend om staat. Je vindt in de stad ook tal van authentieke werkplaatsen waar nog echte ambachten worden uitgeoefend. Leuk om deze te bezoeken en hier een origineel souvenir uit Ioannina te scoren.