Eind oktober naar Griekenland

7 oktober 2016 Bas Wanrooij
Eind oktober naar Griekenland op vakantie

Eind oktober naar Griekenland – Zuid Kreta

Het seizoen voor zonvakanties naar Griekenland loopt van april tot en met oktober. De herfstvakantie valt regelmatig aan het einde van de maand oktober en in deze vakantieweek gaan de laatste directe vluchten vanuit Nederland naar veel Griekse vakantiebestemmingen. Hoe is het dan met het weer en zijn tavernes, archeologische bezienswaardigheden en winkeltjes nog wel geopend? Niet overal in Griekenland loopt het toeristische seizoen tot eind oktober door, maar er zijn genoeg Griekse eilanden en bestemmingen op het vasteland waar je dan nog kunt genieten van een zonvakantie.

Het weer eind oktober in Griekenland

Het kan eind oktober nog prima weer in Griekenland zijn, al zijn de dagen natuurlijk wel wat korter dan in bijvoorbeeld de zomermaanden juli en augustus. Op Kreta is op 19 oktober 1979 de hoogste temperatuur in oktober ooit gemeten op het Griekse eiland. Het werd die dag in Chania 40,0°. Ook op 23 oktober 1992 werd het overdag met 37,0° warm in Heraklion. In deze eeuw werd op 17 oktober 2010 in Paleochora, in het zuidwesten van Kreta, een maximum temperatuur gemeten van 33,9°.

Maar niet alleen op Kreta kan het eind oktober nog warm zijn. Op Rhodos steeg het kwik op 20 oktober 1980 tot 33,2° en op 17 oktober 2012 werd het op het eiland Kalymnos overdag nog maximaal 31,5°. Zon- en mooiweergarantie kunnen we je niet bieden, maar in het zuiden van Kreta en op de eilandengroep Dodekanesos (o.a. Rhodos en Kos) heb je de meeste kans op zonuren in deze periode van het jaar. Ook elders in Griekenland, als op de Ionische eilanden Lefkas en Corfu, kan het heerlijk nazomerweer zijn eind oktober

Zuid Kreta eind oktober

In het zuiden van Kreta is in de kustplaatsen als Mirtos en Plakias eind oktober nog heel veel geopend. Dus ’s avonds op het terras aan de boulevard genieten van een Griekse maaltijd en overdag in de zon op het zandstrand. De archeologische bezienswaardigheden op Kreta zijn bovendien vrijwel het hele jaar geopend voor publiek. Niet alleen in Zuid Kreta, maar ook in steden als Rethymnon en Chania is op het eiland genoeg te doen aan het einde van oktober.