We mogen weer naar Griekenland

15 mei 2021 Bas Wanrooij

We mogen weer naar GriekenlandVoor reisadviezen naar vakantielanden wordt door ons ministerie van Buitenlandse Zaken per zaterdag 15 mei weer overgestapt naar een landkaart met een kleurcode. Dit betekent dat het negatieve reisadvies voor heel de wereld is komen te vervallen. Voor vakanties naar Griekenland betekent dit dat veel Griekse eilanden vanaf vandaag weer bereikbaar zijn voor ons Nederlanders. Ze hebben reiscode ‘geel’ gekregen en dat betekent dat je hier weer op vakantie mag: reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico’s. Kijk dus goed en regelmatig naar het actuele reisadvies voor jouw Griekse bestemming op de site van ons Minbuza.

Griekse eilanden op ‘geel’: vakantie naar Griekenland deze zomer

Griekse eilanden op geel. Zomervakantie naar Griekenland 2021We mogen weer naar Griekenland! De eilanden Corfu, Karpathos, Kefalonia, Kos, Lefkas, Lesbos, Mykonos, Rhodos, Samos, Santorini en Zakynthos worden weer rechtstreeks aangevlogen en hebben per 15 mei kleurcode ‘geel’. Doorreizen mag je naar andere Ionische en Noord- en Zuid-Egeïsche eilanden. Je kunt met een pakketreis van een reisorganisatie op vakantie naar Griekenland deze zomer. ls deze touroperator aangesloten bij ANVR en SGR, dan word je kosteloos gerepatrieerd indien noodzakelijk. Denk dan aan een situatie als het reisadvies voor je Griekse bestemming verandert naar code ‘oranje’ of ‘rood’ als je hier op vakantie bent. Voorbeelden van reisorganisaties voor pakketreizen naar Griekenland zijn Eliza was here, Ross Holidays, Sunweb en TUI. Boek je zelf los je vlucht en accommodatie, dan is een eventuele repatriëring dus voor eigen rekening. Vanaf Brussel starten overigens vakantievluchten naar Griekenland al op! Nu ook vanaf Amsterdam Schiphol en lokale luchthavens in Nederland.

Vorige week zaterdag werden al versoepelingen doorgevoerd. Zo hoef je bij terugkomst vanaf de Noord- en Zuid Egeïsche eilanden niet meer quarantaine en hoef je ook geen negatieve PCR-test te kunnen tonen bij aankomst in Nederland. Daar zijn afgelopen vrijdag ook dezelfde verspoepelingen voor Ionische eilanden aan toegevoegd. 

PCR-testen, PLF formulier en vaccinatiebewijs

Ben je al gevaccineerd? Dan kun je met een officieel bewijs hiervan reizen naar Griekenland. De Grieken verlangen dat je twee vaccinaties hebt gehad en de laatste meer dan twee weken voor je vertrek naar Griekenland. Je moet dit vaccinatiebewijs kunnen overhandigen aan de douane bij aankomst op je Griekse vakantiebestemming. Een negatieve PCR-test, die niet ouder is dan 72 uur voor je aankomst op Griekse bodem is een andere mogelijkheid om naar Griekenland af te reizen. Dit geldt voor iedereen die ouder is dan vijf jaar en dus ook voor kinderen. Een ander alternatief is een bewijs dat je Corona al hebt gehad en hiervoor antistoffen hebt in je bloed. Let op dit moet ook een officieel bewijs zijn.

Net als vorig jaar dien je uiterlijk 24 uur voor je vertrek naar Griekenland een PLF formulier in te vullen. Je krijgt per e-mail bevestiging dat je het formulier hebt ingevuld en verzonden. De Griekse overheid stuurt je rond middernacht voor vertrek en QR-code per email. Deze dien je in bezit te hebben voor je vertrekt en moet je in Griekenland kunnen laten zien. Voor de zekerheid is het een tip om deze QR code uit te printen en bij je reisdocumenten te doen.