Lefkas Earth wijnhuis op Lefkas

14 januari 2015 Bas Wanrooij
Lefkas Earth wijnhuis Dimitris met wijn

Lefkas Earth winery – Dimitris bij zijn wijnen

Het wijnhuis Lefkas Earth of Levkaditiki Gi is een modern wijnhuis in het zuidoosten van het eiland Lefkas in Griekenland. Het ligt tegen de hellingen van de groene heuvels, net boven het havenplaatsje Sivota, op acht kilometer rijden van de vakantiebestemming Nidri.

Dimitris Robotis, de eigenaar, startte hier in het jaar 2000 met produceren van wijn; na het afronden van zijn wijnstudies. We spraken met Dimitris over zijn passie, de verschillende wijnen en zijn Griekse eiland Lefkas.

Acht verschillende soorten wijn

“In totaal produceren we acht verschillende wijnen, verdeeld over zes labels” vertelt Dimitris. Vardea, een droge witte wijn, produceert Lefkas Earth winery het meeste. Een lokale witte wijn en het gebied waar het wordt geproduceerd is beschermd door de Europese Unie als PGI (Protected Geographical Indication). Vardea is bovendien de naam van de lokale witte druivensoort die het wijnhuis hiervoor gebruikt.

Lefkas Earth winery verschillende wijnen

Lefkas Earth winery – witte, rosé en rode wijn

Skin contact is een andere droge witte wijn die ze hier maken. De witte druiven, geplukt in het zuiden van Lefkas, liggen 24 uur met “skin contact” bij elkaar op een temperatuur van vijf graden celsius. Vervolgens wordt de wijn op een moderne manier gemaakt. Het resultaat is een wijn met finesse en een unieke smaak.

Van de andere lokale inheemse druif Vertzami, een rode soort, maakt men hier de gelijknamige Vertzami wijn. Een droge rode wijn. De druif wordt verbouwd op de zuidelijkste punt van het eiland Lefkas. Net als bij de Vardea wijn wordt ook het gebied waar deze rode wijn wordt gemaakt beschermd door de Europese Unie. Ook de rosé maakt Lefkas Earth van deze druif, maar dan van een hoger gelegen wijngaard.

Lefkas Earth wijnhuis is modern

Het pand van Lefkas Earth winery is modern en vrij nieuw. De architectuur is lokaal en de bouw met vooral materialen van het eiland zelf. Het oogt traditioneel met aangrenzend verschillende wijngaarden. Dimitris maakt graag een wandeling door zijn wijngaarden om te genieten van rust en de natuur. In de wintermaanden zonder publiek en vanaf mei met toeristen of journalisten.

Wijnhuis bezoeken en Lefkas Earth wijnen in restaurants

Lefkas Earth winery het pand en wijngaard

Lefkas Earth wijnhuis – pand en wijngaard

Het wijnhuis Lefkas Earth kun je dagelijks bezoeken en men organiseert rondleidingen en wijnproeverijen. De wijnen zijn te verkrijgen in meerdere restaurants op Lefkas en een tip om tijdens je vakantie te genieten van een lokaal geproduceerde wijn.

Ook in supermarkten en delicatessenwinkels op het eiland zijn de wijnen te verkrijgen. Een leuk souvenir. In Nederland kun je deze wijnen (nog) niet kopen.