Lekkernijen van Kefalonia

16 juli 2016 Bas Wanrooij
Voskopoula winkel in argostoli met lekkernijen van Kefalonia

Lekkerijen van Kefalonia – Voskopoula winkel Argostoli

Voskopoula maakt al sinds 1910 traditiegetrouw snoepgoed op het eiland Kefalonia. Een familiebedrijf met dus al meer dan een eeuw ervaring in het maken van lekkernijen van Kefalonia. Het assortiment is breed en varieert van gesuikerde amandelen tot mandolato en van pasteli tot galaktoburiko.

De familie is afkomstig uit het dorp Dilinata, het grootste dorp van het eiland, en voor het maken van de zoetigheden werd gestart met verse melk. De naam Voskopoula betekent “herders” refererend aan de herders die het vee verzorgden voor de melk van het eerste snoepgoed in 1910. We spraken met Dionisis Kappatos over tradities en de lokale lekkernijen van Kefalonia.

Traditionele smaken van Kefalonia

In ruim een eeuw tijd heeft het familiebedrijf zich gespecialiseerd in de traditionele smaken van Kefalonia. Snoepgoed gemaakt van honing, suiker, amandelen, eieren en melk. Liefst afkomstig van het Griekse eiland zelf. De producten die ze hier tegenwoordig in de fabriek maken zijn er tientallen. Wat voorbeelden zijn mandolato (met honing), nougat, comfeto, pasteli, torrone, macaroons, florentines, babourie, galaktoburiko, caramel, tahini xalva en loukoumi. Proeven!

Winkel en workshop Voskopoula in Argostoli

Maken van snoepgoed van Voskopoula in Kefalonia

Lekkernijen van Kefalonia – maken van snoepgoed

In juli 2016 opent een workshop van Voskopoula in de hoofdstad Argostoli aan de Lithostroto 41 bij het Cabanas plein. Hier kunnen voorbijgangers door de ramen heen zien hoe het snoepgoed wordt gemaakt. Een kijkje binnen mag natuurlijk ook met een kop koffie.

Vanuit andere delen in Griekenland worden veel goedkopere namaakproducten op de markt gebracht. Met de workshop wil Dionisis toeristen laten zien dat zijn producten de originele zijn en lokaal worden geproduceerd. Verderop in de winkelstraat, op nummer drie, kom je de traditionele winkel tegen van het bedrijf en hier kun je lekkere souvenirs scoren voor thuis.