Met privé gids de Acropolis op in 2024

22 december 2023 Bas Wanrooij

Parthenon op de Akropolis in AtheneVanaf 1 april 2024 kun je met een privé gids de Acropolis in Athene gaan bezoeken. Slechts vijf groepen van maximaal vier personen mogen in de ochtend van zeven tot negen uur en ’s avonds van acht tot tien uur DE archeologische bezienswaardigheid van Griekenland bezoeken. En deze privé tours zijn alleen op dinsdag, vrijdag en zaterdag beschikbaar. Van 1 april tot en met 31 oktober is de Acropolis in de Griekse hoofdstad voor publiek dagelijks geopend van 08:00 tot 20:00 uur.

Privé tour op de Akropolis

Om gebruik te kunnen maken van de mogelijkheid om vrijwel alleen met privé gids op de Akropolis twee uur lang rond te wandelen moet je wel in de buidel tasten. Het gaat je namelijk 5.000 euro kosten. Daarbij zijn de nodige souvenirs dan wel inbegrepen. Overigens worden deze privé tours niet op avonden met volle maan aangeboden.

De entreeprijs voor de Acropolis gaat voor het eerst in vijf jaar ook omhoog voor alle andere bezoekers. Vanaf 1 april verhoogt het Grieks ministerie voor cultuur namelijk alle toegangsprijzen voor archeologische bezienswaardigheden en musea. Nieuwe prijzen zijn afhankelijk van de populariteit van de betreffende publiekstrekker. Zo gaat een kaartje voor de Acropolis per 1 april 2024 omhoog van 20 naar 30 euro per persoon. Dagelijks mogen maximaal 20.000 toeristen de heuvel in de Griekse hoofdstad beklimmen. Het valt daarmee in de eerste en duurste categorie A.

Entree archeologische bezienswaardigheden en musea omhoog

Niet alleen wordt een bezoek aan de Parthenon in 2024 duurder, maar de entreegelden voor vrijwel alle archeologische bezienswaardigheden en musea gaan omhoog. Er komen vijf verschillende categorieën met dus vijf verschillende ticketprijzen. In categorie A vind je de allerbelangrijkste culturele bezienswaardigheden, zoals de Akropolis, waar je 30 euro toegang gaat betalen. In de overige vier categorieën varieert de entreeprijs van vijf tot twintig euro persoon en is dus afhankelijk of een Griekse bezienswaardigheid maandelijks tot 15.000, tot 75.000, tot 200.000 of meer dan 200.000 bezoekers trekt.