Kreta favoriet voor vakanties in 2024

26 december 2023 Bas Wanrooij

Kreta favoriet 2024 met de haven van ChaniaWelke Griekse vakantiebestemmingen zijn favoriet voor de zomer van 2024? Kreta is favoriet bij Nederlanders voor de aankomende zomer. De afgelopen maanden hebben bezoekers van Griekenland.net online hun stem kunnen uitbrengen. Er kon worden gekozen uit zeventien populaire bestemmingen in Griekenland waar je in 2024 graag naartoe wilt gaan. Kreta krijgt 16% van de stemmen, gevolgd door Samos (10%), Corfu (10%), Zakynthos (9%) en Kefalonia (8%).

Ionische eilanden in trek voor zomer 2024

De Ionische eilanden, die langs de westkust van Griekenland liggen, zijn ook voor de zomer van 2024 in trek. Corfu lijkt terug van weggeweest met haar fraaie hoofdstad Kerkyra, groene binnenland en gezellige kustplaatsen. Ook Zakynthos is populair en trekt al jaren hordes toeristen met bijvoorbeeld het beroemde ‘shipwreck beach’. Je kunt overigens niet meer op het strand zelf komen en het witte kiezelstrand met zijn hoge rotsen worden beschermd. Wel kun je nog van bovenaf genieten van het fantastische uitzicht op de baai en strand. Of vanaf een boot. Kefalonia, het grootste eiland van deze archipel, sluit de top 5 vakantiebestemmingen in Griekenland voor 2024 af. Ook Lefkas is in trek en vinden we terug op de zevende plaats.

Kreta nummer één in Nederland

Samos uitzicht op Potami beachNet als voorgaande jaren is Kreta de onbetwiste favoriet voor vakantie van Nederlanders in Griekenland. Badplaatsen en dorpen ten oosten van Heraklion, als Malia, Chersonissos en Koutouloufari, zijn gewilde plaatsen om te verblijven op Kreta. Heraklion (HER) is de drukste luchthaven, maar je kunt ook vliegen op Chania (CHQ) in het westen van Kreta. Niet alleen is Chania een fraaie stad om te bezichtigen, maar je kunt hiervandaan West Kreta prima gaan ontdekken.

Tien procent van de ondervraagden zou het liefst naar Samos gaan in 2024. Dit Noord-Egeïsche eiland is mede vanwege haar gezellige kustplaatsen als Kokkari en Pythagorion en als wandelbestemming aantrekkelijk voor Nederlanders. Vandaar dus waarschijnlijk de opvallende tweede plaats.

Kos en Rhodos buiten de top 5 voor 2024

Kos staat op de zesde plaats en valt net buiten de top vijf. Het fietseiland van Griekenland krijgt 7% van het totaal aantal stemmen. De Peloponnesos (6%) is de populairste bestemming op het vasteland van Griekenland. Lesbos (5%) en Karpathos (5%) sluiten de top 10 voor Griekenland in 2024 af. Rhodos lijkt minder in trek en staat met een voorkeur bij 4% van de ondervraagden op de elfde plaats.