Ook Kreta en Epirus op groen

2 januari 2021 Bas Wanrooij

Ook Kreta en Epirus op groen bij ECDCNadat eerder door het ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) al veel Griekse eilanden op ‘groen’ zijn gezet zijn daar op 30 december ook Kreta en Epirus aan toegevoegd. Op hun kaart van week 51 en 52 zijn de Ionische eilanden, Cycladen, Dodekanesos, Kreta en de streek Epirus op het Griekse vasteland groen gekleurd. Alleen Griekenland en Noorwegen kleuren binnen Europa volgens het ECDC gedeeltelijk groen. Alle andere Europese landen zijn oranje of rood.

Op 15 juni 2020 heeft de Europese Unie het platform Re-open EU in het leven geroepen. Dit instrument biedt een overzicht van de gezondheidssituatie in de Europese landen. EU-landen zijn het toen eens geworden over een gecoördineerde aanpak van de beperking van het vrije verkeer. De kaart van het ECDC wordt sinds 13 oktober 2020 gemaakt en gebruikt om o.a. reisbeperkingen in te voeren voor regio’s door middel van de bekende kleurcodes groen, oranje en rood.

Griekenland reisadvies

Griekenland kleurt groen op kaart ECDCDat Griekenland nu meer en meer groen kleurt is niet alleen voor de Grieken fijn, maar het is tevens een serieus signaal naar ons Ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM voor hun reisadviezen. Een groene regio betekent dat het aantal meldingen van het coronavirus de afgelopen 14 dagen minder is dan 25 per 100,000 personen en het percentage positieve testen lager is dan 4 %. Nederland en België zijn dus beiden nog rood.

Kreta en de streek Epirus op het vasteland van Griekenland kleuren nu in week 51 en 52 ook groen. In Epirus liggen vakantiebestemmingen als Parga en Sivota en laten we dit alles vooral zien als een voorzichtig positief signaal om weer te mogen reizen naar Griekenland.