De “champagne” van Rhodos

17 mei 2016 Bas Wanrooij
CAIR Brut de "champagne" van Rhodos

C.A.I.R Brut – mousserende wijn van Rhodos

Sinds juli 1928 maakt C.A.I.R. op Rhodos wijnen van lokale druiven. Zelfs van inheemse druivensoorten, maar ook van internationaal bekende rassen. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze zijn gerijpt op het zonne-eiland Rodos. Na de Tweede Wereldoorlog werd gestart met de productie van mousserende wijnen en dat bleek al snel een groot succes.

Nu is de “champagne” van Rhodos een beetje het handelsmerk van de wijnmaker. Het mag zich dan ook de grootste producent van bubbeltjeswijn, wijn waar koolzuurgas in zit, van Griekenland noemen.

C.A.I.R. maakt meer dan 50 verschillende wijnen

Langs de snelweg van Faliraki naar Rhodos-stad ligt het wijnhuis CAIR. Eigenlijk niet toegankelijk voor publiek, maar wij mochten een kijkje nemen en wat wijntjes proeven. Al snel blijkt dat het wijnhuis veel verschillende soorten wijn maakt; wel meer dan 50. Een breed assortiment van witte, rosé, rode en mousserende wijnen. Ze produceren meer dan één miljoen flessen per jaar en, niet verwonderlijk, is Griekenland de grootste afzetmarkt.

Elk jaar wel een nieuwe award

Nikos export manager CAIR in het wijnhuis op Rhodos

CAIR S.A. wijnhuis – proeverij met Nikos Chaziris

Aan de muren pronken de nominaties en awards die door de jaren heen door C.A.I.R., zijn gewonnen. Het zijn er al heel wat en zeker is dat we dit thuis aan de muur niet kwijt zouden kunnen. Elk jaar komt er wel een nieuwe (internationale) prijs bij.

De laatste award is recent gewonnen met een rode syrah/mandilaria wijn van het label Pathos. Natuurlijk zijn ze er trots op, net als overigens op alle gewonnen prijzen.

Mousserende wijn uit Griekenland

Voor de mousserende labels gebruikt C.A.I.R. het druivenras Athiri. Een oude Griekse druivensoort die eigenlijk alleen in Griekenland wordt verbouwd. En dan voornamelijk op Rhodos en enkele Cycladen-eilanden. “Voor onze wijnen gebruiken we alleen druiven van het eiland Rhodos. De C.A.I.R. brut en demi sec zijn onze meest verkochte wijnen. Met Kerstmis en oud en nieuw zeer populair in Griekenland. Jaarlijks produceren we meer dan 500.000 flessen van deze twee soorten” aldus Nikos Haziris, Export Manager van CAIR S.A.

Een leuk en lekker souvenir

Wijngaard op Rhodos

Wijngaard op het Griekse eiland Rhodos

Tijdens je vakantie op Rhodos kun je deze wijnen in de meeste supermarkten verkrijgen. Ook tavernes en restaurants hebben meer en meer lokale wijnen op hun kaart staan. Dus proeven kun je bijna overal. Andere labels die door het wijnhuis worden gemaakt zijn bijvoorbeeld Maestro, Castellania, Dodekanisiakos, Platoni, Amandia, Pathos, 2400 en Selections.

Een lekker en mooi souvenir van Rhodos om mee te nemen. Smaakt vast goed als je thuis nog een keer gezellig naar je vakantiefoto’s terugkijkt.