Twee Griekse eilanden per weg bereikbaar

10 maart 2017 Bas Wanrooij
Twee Griekse eiland per weg bereikbaar

Twee Griekse eilanden per weg bereikbaar – Evia

De meeste eilanden van Griekenland zijn met veerdiensten bereikbaar; tenminste als ze bewoonbaar zijn. Een groot deel van de Griekse eilanden heeft een eigen vliegveld voor internationale en/of nationale vluchten.

Ook zijn er twee Griekse eilanden verbonden met het vasteland middels een weg en dus kun je er gewoon heenrijden, zonder dat je de huurauto hoeft mee te nemen op de veerboot. Het zijn Evia, het op één na grootste eiland van Griekenland, en Lefkas.

Evia verbonden met twee bruggen aan het vasteland

De hoofdstad Chalkida van het eiland Evia is verbonden met twee bruggen aan het vasteland van Griekenland. Het zijn de nieuwe Evripos high bridge en de oude Negroponte brug over het nauw van Euripos. Onder de oude brug wisselt de stroomrichting van het water elke zes uur met een pauze van ongeveer een uur. Een wereldwijd fenomeen en sporters en enthousiastelingen proberen hier met kano’s de snelle stroming van het water te trotseren.

Evia is overigens het enige Griekse eiland dat je met de trein kunt bereiken. Vanuit Athene rijden er treinen over het spoor naar de stad Chalkida. Al zul je het laatste stukje van het treinstation naar het eiland, over de Negroponte brug, te voet moeten afleggen. Natuurlijk is Evia ook per veerboot bereikbaar.

Lefkas verbonden met een landtong aan Epirus

Het eiland Lefkas is verbonden met een landtong en een drijvende brug aan de streek Epirus op het vasteland van Griekenland. Zelf heeft Lefkas geen vliegveld en maakt gebruik van de luchthaven Aktion op het vasteland bij de stad Preveza. Toeristen rijden hiervandaan met een huurauto, of worden met een touringcar van de reisorganisatie gebracht, naar hun vakantiebestemming op Lefkas.

De “floating bridge”, zoals het stukje brug bij Lefkas-stad wordt genoemd, dateert uit 1986, heeft een lengte van 70 meter en is in totaal 12 meter breed. Het stabiele middenstuk is 50 meter breed en aan beide zijden kan, door de brug te openen, een doorgang van maximaal 10 meter voor (zeil)boten worden gecreëerd. Met de veerboot is Lefkada, zoals het eiland ook wel wordt genoemd, ook bereikbaar. Zo zijn bijvoorbeeld de vakantiebestemmingen Vassiliki en Nidri direct bereikbaar over zee en ook van en naar de hoofdstad Lefkas-stad gaan veerdiensten.