Zuid-Egeïsche eilanden populair en seizoen verlengd

24 november 2021 Bas Wanrooij

Zuid-Egeïsche eilanden populair en seizoen verlengdDe Zuid-Egeïsche eilanden laten een sterk herstel zien deze zomer in het aantal toeristen. Hieronder vallen Griekse eilanden als Kos, Mykonos, Rhodos en Santorini. Het zomerseizoen startte voor deze archipel vanaf half mei voorzichtig op. En het aantal internationale toeristen kwam deze zomer uiteindelijk op 70% ten opzichte van het recordjaar 2019 uit. Een sterk herstel ten opzichte van de zomervakantie 2020. De Zuid-Egeïsche eilanden zijn weer mateloos populair en het zomerseizoen wordt verlengd.

Kos weer in trek bij Nederlanders deze zomer

Kos trok van mei tot en met oktober 79.914 Nederlanders  aan voor een vliegvakantie (Bron: Fraport). Daarmee staan we in de top drie van belangrijkste landen qua toeristen voor dit Griekse fietseiland. In augustus alleen al landden en stegen er in totaal 337 Nederlandse vliegtuigen op van Kos Airport. Dit was tevens met 27.515 arriverende Nederlanders de drukste maand voor Kos deze zomer. In totaal verwelkomde Kos 688.527 toeristen met het vliegtuig deze zomer. Ongeveer 63% van het recordaantal toeristen uit 2019.

Rhodos populair en verlengd seizoen

Rhodos heeft haar zomerseizoen dit jaar verlengd. Pas op 15 november landde dit jaar de laatste directe internationale vakantievlucht op het Griekse eiland met gemiddeld de meeste zonuren per jaar. In totaal vierden deze zomer 71.531 Nederlanders vakantie op het eiland Rhodos. Deze luchthaven is de drukste van deze regio en hier arriveerden in totaal 1.405.038 toeristen in de zomer van 2021. Dit is ongeveer 70% van het totaal aantal buitenlandse toeristen dat in 2019, voor corona, hier op vakantie ging.

Santorini en Mykonos weer bijna als normaal

Santorini trok deze zomer 471.796 toeristen aan met internationale vluchten. Hiermee kwam het met 91% erg dicht in de buurt van het aantal vakantiegangers uit 2019. Vanuit Nederland vertrokken 11.498 passagiers naar het Griekse eiland Santorini dit jaar. Mykonos kreeg 360.402 buitenlandse toeristen met het vliegtuig op bezoek. Dat is 76% ten opzichte van het succesjaar 2019 en is daarmee helemaal op de weg terug. Vanuit Nederland waren dat er deze zomer overigens slechts 7.027. Opvallend hierbij is dat voor deze Griekse bestemming de maand september de drukste maand met Nederlanders was. Een verklaring hiervoor is de schaarste in het aanbod van accommodaties op Mykonos in juli en augustus.