98% zwemwater Griekenland uitstekend

15 mei 2015 Bas Wanrooij
Zwemwater Griekenland uitstekend strand en zee

Zwemwater Griekenland uitstekend – strand en zee

In Griekenland presenteert een speciaal secretariaat voor water, onderdeel van het Griekse ministerie van milieu en energie, jaarlijks een rapport over de kwaliteit van het zwemwater in Griekenland. Dit jaar, gebaseerd op onderzoeken in 2014, zijn meer dan 1.500 badplaatsen en stranden beoordeeld op de kwaliteit van het zwemwater in zee. Van juni tot en met eind oktober zijn er hier op meerdere plaatsen en meerdere keren “samples” genomen van het zeewater. Uit het rapport blijkt dat het zwemwater bij 98,5% van alle onderzochte gebieden “uitstekend” is en de overige 1,5% is van “goede” kwaliteit. Geen enkele badplaats in Griekenland, waar het zeewater is onderzocht, scoort onvoldoende. Griekenland behoort met deze goede resultaten tot de top drie in Europa.

Zwemwater Griekenland uitstekend en schoon

In de periode van 1 juni tot en met 31 oktober werden er in 2014 op alle 1.540 meetpunten “samples” genomen van het zeewater. Minimaal zes keer werd er gemeten met een interval van niet  meer dan 31 dagen tussen de metingen. Bij grotere stranden en badplaatsen wordt op meerdere plaatsen tegelijk gemeten. Visuele parameters zijn bijvoorbeeld kwallen, zeewier, de kleur van het zeewater, drijvend afval en olie op het water. Uiteraard wordt het zeewater zelf microbiologisch onderzocht op mogelijke vervuiling. Al het onderzochte zwemwater in Griekenland is schoon en 98,5% zelfs van uitstekende kwaliteit.

Zwemmen in zee op vakantie in Griekenland

Tijdens je vakantie in Griekenland kun je dus op meer dan 1.500 plaatsen prima in zee zwemmen. Waarschijnlijk op nog veel meer plaatsen, want niet de gehele Griekse kust is onderzocht. Van juni tot en met oktober is het zeewater bovendien aangenaam warm met temperaturen van 22 °C tot 26 °C. Loopt de zeebodem wat sneller af of is een strand gelegen aan open zee, dan kan het zeewater net uit de kust wat kouder zijn. Doordat het zeewater in Griekenland bijna overal helder is kun je ook prima snorkelen en duiken.

Smeer jezelf minimaal 30 minuten voor je graat zwemmen in zee in Griekenland in met zonnebrandcrème. Je zorgt er dan voor dat de crème of olie niet direct van je lichaam in zee drijft. Bovendien is de werking en bescherming, indien je zonnebrand waterbestendig is, ook beter. Smeer je regelmatig in met een product met een hoge beschermingsfactor tegen UVA en UVB zonnestralen en vermijdt zoveel mogelijk de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.