97% zwemwater Griekenland uitstekend

10 juni 2019 Bas Wanrooij

97% zwemwater Griekenland uitstekendUit het jaarlijkse rapport van de European Environment Agency (EEA) blijkt dat 97,0% van alle onderzochte Griekse kustgebieden zwemwater van uitstekende kwaliteit heeft. In totaal is het zeewater bij 1.550 verschillende zand- en kiezelstranden in 2018 in Griekenland onderzocht. Binnen de Europese Unie scoort het zwemwater bij 85,1% van alle onderzochte kuststroken “uitstekend”. Alleen Malta, Cyrpus en Oostenrijk scoren beter dan Griekenland. Hier moet dan wel de kanttekening worden geplaatst dat het aantal gecontroleerde zwemgebieden een stuk lager is dan in Griekenland.

Zeewater Griekenland schoonste Europa

Als je op vakantie bent in Griekenland kun je met een gerust hart een duik in zee nemen. Van de 1.550 onderzochte kustgebieden is de kwaliteit van het zwemwater overal “goed” of “uitstekend”. Neem daarbij dat met deze 1.550 meetpunten bijna de hele Griekse kust in kaart is gebracht. Slechts de wat kleinere eilanden in de Egeïsche Zee missen in het totaalplaatje voor 2018. Het zeewater bij de Griekse stranden behoort hiermee tot de schoonste van de Europese Unie.

De metingen voor de jaarlijkse kwaliteitsrapporten van het Europese zwemwater worden ook meegenomen bij het toekennen van een Blue Flag. Het is één van de belangrijkste criteria voor een strand om zo’n eco-award te mogen ontvangen. In 2019 kregen 515 Griekse stranden een Blue Flag toegekend.

Griekse zee schoon om in te zwemmen

Je kunt tijdens je vakantie in Griekenland een steentje bijdragen aan het schone zwemwater in zee. Smeer je bijvoorbeeld minimaal een half uur voor je gaat zwemmen in met zonnebrandcrème. Anders heb je kans dat een grote hoeveelheid snel in zee verdwijnt. Niet alleen vervuilend, maar ook verlies je zelf zo de bescherming van je huid tegen de zon. Neem als je het strand verlaat al je afval mee of gooi het in een daarvoor bedoel afvalbak bij het strand. Zo voorkom je dat er bijvoorbeeld waterflesjes en andere kunststoffen in zee terecht komen.