395 Blue Flag Beaches Griekenland 2015

13 mei 2015 Bas Wanrooij
Blue Flag beaches Griekenland 2015

Blue Flag beaches Griekenland 2015

In Griekenland zijn dit jaar 395 stranden en 9 jachthavens gewaardeerd met een Blue Flag. Dat zijn 12 stranden minder dan vorig jaar. Hiermee staat Griekenland dit jaar achter Spanje (578 Blue Flag beaches) en Turkije (436 Blue Flag beaches) wereldwijd op de derde plaats.

Kreta, de Peloponnesos, Chalkidiki, Rhodos en Kefalonia hebben in 2015 de meeste Blue Flag beaches in Griekenland. Wereldwijd zijn er dit jaar 3.468 stranden gewaardeerd in 51 verschillende landen met het internationale eco-label. Elk jaar worden dit er meer.

Blue Flag een exclusieve eco-label award

Blue Flag is een exclusieve eco-label award, die jaarlijks wordt uitgereikt door FEE (Foundation for Environmental Education) aan stranden die voldoen aan 33 criteria en jachthavens die voldoen aan 25 criteria. Denk aan schone stranden en zwemwater, informatie over flora, fauna en het milieu op en rondom het strand, het milieubeleid en de veiligheid.

Heeft je favoriete strand in Griekenland geen Blue Flag? Geen award hoeft niet te betekenen dat het strand niet schoon is. Oorzaak is vaak te weinig mogelijkheden voor controle en een goede organisatie van de stranden in Griekenland. Jaarlijks test het Griekse ministerie van milieu op meer dan 1.500 plaatsen de kwaliteit van het zwemwater. Op meer dan 95% van deze plaatsen is de kwaliteit van het Griekse zwemwater “uitstekend”.

Kreta, Peloponnesos en Chalkidiki meeste Blue Flag beaches 2015

395 Blue Flag beaches Griekenland 2015

Blue Flag beaches Griekenland 2015 – info stranden

Kreta heeft dit jaar liefst 106 stranden die zijn gewaardeerd met een Blue Flag. Het departement Lassithi heeft in 2015 44 noteringen, gevolgd door Chania (29), Heraklion (17) en Rethymnon (16). Op de Griekse Peloponnesos, verdeeld in de regio’s Korinthe, Argolida, Lakonia, Messinia, Ilia en Achaia, scoorden 44 stranden een Blue Flag.

Het schiereiland Chalkidiki, met de drie vingers Kassandra, Sithonia en Athos, heeft 39 stranden een blauwe vlag. Noemenswaardig zijn ook de 23 Blue Flag beaches op Rhodos en 12 stranden op het Griekse eiland Kefalonia. Chios is nieuw in de lijst en heeft vier Blue Flag awards gekregen. Op Kos is dit jaar het strand van Marmari toegevoegd aan de Blue Flag beaches, op Rhodos Kremasti en Lesbos de stranden Vatera en Kanoni Thermis. Het complete overzicht van alle Blue Flag beaches in Griekenland voor het jaar 2015/2016. Op Griekenland.net vind je per bestemming informatie over de stranden.