10 populairste eilanden van Griekenland

28 september 2021 Bas Wanrooij

Kreta populairste eiland van GriekenlandDit zijn de 10 populairste eilanden van Griekenland. Welke eilanden werden in 2019, voor de corona-pandemie, het meest bezocht door Nederlanders voor vakanties? Kreta is het meest in trek en het enige Griekse eiland met meerdere luchthavens die ook rechtstreeks vanuit Nederland worden aangevlogen.

Uit statistieken van Fraport en INSETE Intelligence blijkt dat de zomermaanden juli en augustus de drukste maanden zijn in dat jaar. Ook is duidelijk zichtbaar dat de meivakantie en herfstvakantie winnen aan populariteit voor vakanties naar Griekenland. En zo wordt dus langzaamaan het seizoen op de Griekse eilanden en het vasteland verlengd. Dit is de top 10 van populairste Griekse eilanden.

1.Kreta – is niet alleen het grootste Griekse eiland, maar ook het meest bezochte eiland van Griekenland in 2019. Na Athene is Heraklion op Kreta de drukste luchthaven van het land. Vanuit Nederland wordt er niet alleen op Heraklion Airport rechtstreeks gevlogen, maar ook op het vliegveld van Chania. Deze is te vinden in het noordwesten van Kreta bij de gelijknamige gezellige stad.

Kos als populaire bestemming2. Kos – is al jarenlang de favoriete bestemming voor veel Nederlanders. Het gezellige Kos-stad, de vele mooie zandstranden en de mogelijkheden om oer-Hollands te fietsen maken Kos interessant. Ook het grote aanbod van all-inclusive vakanties op het eiland  trekt veel Nederlanders aan.

Al vanaf begin april worden dan ook pakketreizen aangeboden. Door de vele jaarlijkse zonuren in deze regio kan het zo vroeg in het seizoen al aangenaam zijn. Tot en met de herfstvakantie gaan er meerdere vluchten per week naar Kos. Lekker nazomer dus. En vertrekkend vanaf verschillende luchthavens in Nederland.

3. Rhodos – is het eiland van Griekenland met gemiddeld de allermeeste zonuren per jaar. De ruige natuur in het zuidwesten, archeologische bezienswaardigheden als de akropolis van Lindos en het oude deel van Rhodos-stad en fraaie stranden in het zuiden van het eiland, trekken van april tot en met oktober hordes Nederlandse toeristen aan. In april kunnen sportliefhebbers hier de marathon van Rhodos, een mooie route langs zee, hardlopen. De populairste vakantiebestemmingen op Rhodos, zoals Ixia en Ialyssos, liggen dichtbij de hoofdstad.

4. Zakynthos – is de zuidelijkste en populairste telg van de Ionische eilanden. Trekpleisters op Zakynthos zijn bijvoorbeeld Navagio beach (shipwreck beach) en de Caretta Caretta zeeschildpadden in de baai van Laganas. In trek als accommodatie op Zakynthos zijn traditionele stenen villa’s. Mooi zijn niet alleen het groene landschap en de vele baaien, maar ook de zonsondergang vanaf de westkust bij het plaatsje Kampi.

Griekse eiland Corfu5. Corfu – is één van de eerste Griekse eilanden die zich toeristisch heeft ontwikkeld. Corfu heeft tevens de kortste vliegroute vanaf Nederland. De vliegtijd bedraagt gemiddeld slechts twee uur en dertig minuten. De Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi) had hier haar indrukwekkende vakantiewoning. Tegenwoordig is dit Achilleion, ook wel gewoon Paleis van Sisi genoemd, een ware bezienswaardigheid. Hoofdstad Kerkyra is UNESCO-werelderfgoed en een must-see tijdens je verblijf.

6. Samos – is een eiland wat naar verhouding erg veel Nederlanders trekt. De fraaie natuur in het binnenland van Samos trekt wandelaars en natuurliefhebbers aan. De gezellige kustplaatsen Kokkari en Pythagorion zijn in trek als bestemming. Tijmhoning en de befaamde muskaatwijn van Samos Vin-Doux zijn heerlijke souvenirs om mee naar huis te nemen. Leuk om te doen zijn uitstapjes naar buureilanden Fourni, Ikaria en Patmos.

7. Lefkas – is een populair eiland voor zeilvakanties. Vanuit de grote jachthaven bij Lefkas-stad vertrekken zeilboten naar andere groene Ionische eilanden. De westkust van Lefkas wordt geroemd om zijn fraaie stranden. Het witte zand vormt een fraai contrast met het turquoise kleurend zeewater van bijvoorbeeld Egremni en Porto Katsiki. Langs de oost- en zuidkust vind je leuke kustplaatsen als Lygia, Nidri en Vasiliki. De binnenlanden van Lefkas zijn groen en wat ruiger met nog authentieke bergdorpen.

8. Lesbos – is net als Samos geliefd bij Nederlandse toeristen. Lesbos wordt ook wel het eiland van de ouzo genoemd. In het zuidoosten van het eiland Lesbos kun je namelijk de Barbayiannis ouzo-distilleerderij bezoeken en het enige echte ouzo-museum van Griekenland. Bezienswaardig is het versteende woud aan de westkant. Het noordoosten van het eiland trekt met de gezellige kustplaatsen Molyvos en Petra de meeste toeristen.

Santorini bij beste eilanden van Griekenland9. Santorini – is met haar donkere kraterwand en zwarte zandstranden zeer herkenbaar. Kerkjes met kobaltblauwe koepeldaken wisselen hier typisch witgekalkte blokwoningen af. Bijzonder is het plaatsje Oia waar je uren kunt ronddwalen. Tevens is dit de beste stek voor de zonsondergang. Vaak wordt Santorini bezocht voor een korte vakantie of gecombineerd voor eilandhoppen met bijvoorbeeld Mykonos en Paros.

10. Kefalonia – is het grootste eiland van de Ionische archipel. Kefalonia is bekend van de oorlogsfilm Captain Corelli’s Mandolin en heeft pittoreske kustplaatsjes als Assos en Fiskardo. Stranden als Myrtos beach en Petani beach behoren tot de mooiste van Griekenland. De berg Ainos is niet alleen het hoogste punt van de Ionische eilanden, maar tevens een heus national park. Langs de zuidkust van Kefalonia liggen de meeste vakantieoorden.