10 populairste eilanden van Griekenland

28 september 2021

10 populairste eilanden van GriekenlandWat zijn de 10 populairste eilanden van Griekenland? Welke eilanden werden in 2019, voor corona, het meest bezocht door Nederlanders voor vakanties. Kreta is het enige Griekse eiland met meerdere luchthavens en die ook rechtstreeks vanuit Nederland worden aangevlogen. Uit statistieken van Fraport en INSETE blijkt dat de zomermaanden juli en augustus, niet verwonderlijk, de drukste maanden zijn in dat jaar. Ook is duidelijk zichtbaar dan de meivakantie en herfstvakantie winnen aan populariteit voor vakanties naar Griekenland. En zo wordt dus langzaamaan het vakantieseizoen op de Griekse eilanden verlengd.

We hebben voor het lijstje van de 10 populairste eilanden van Griekenland gekeken naar het aantal Nederlanders dat hier in 2019 op vakantie is geweest. De jaren 2020 en 2021 zijn niet representatief, omdat beide seizoenen werden beïnvloed door corona-maatregelen. Voor Lefkas is gekeken naar de aankomsten op de luchthaven van Preveza, waar ook mensen naar bijvoorbeeld Parga in Epirus op vakantie kunnen zijn geweest. Dit zijn de 10 populairste Griekse eilanden:

1.Kreta – is niet alleen het grootste Griekse eiland, maar ook het populairste eiland van Griekenland in 2019. Althans bij Nederlandse reizigers. Na Athene is Heraklion op Kreta de drukste luchthaven van het land. Vanuit Nederland wordt er niet alleen op Heraklion Airport rechtstreeks gevlogen, maar ook op het vliegveld van Chania. Deze is te vinden in het noordwesten van Kreta bij de gelijknamige gezellige stad.

Populairste eilanden van Griekenland Kos2. Kos – is al jarenlang de favoriete bestemming voor veel Nederlanders. Het gezellige Kos-stad, de vele stranden en de mogelijkheden om te fietsen maken Kos populair. Ook het grote aanbod van all-inclusive vakanties op het eiland Kos trekt Nederlanders aan. Al vanaf begin april worden pakketreizen aangeboden mede door de vele zonuren in deze regio. Tot en met de herfstvakantie gaan er meerdere vluchten per week naar Kos. En vertrekkend vanaf verschillende luchthavens in Nederland.

3. Rhodos – is het van Griekenland met gemiddeld de meeste zonuren per jaar. De ruige natuur in het zuidwesten, archeologische bezienswaardigheden als Lindos en Rhodos-stad en fraaie stranden in het zuiden van het eiland trekken van april tot en met oktober Nederlandse toeristen aan. In april kunnen sportliefhebbers hier de marathon van Rhodos, een mooie route langs zee, hardlopen. De populairste bestemmingen op Rhodos liggen dichtbij de hoofdstad.

4. Zakynthos – is het zuidelijkste en populairste telg van de Ionische eilanden. Trekpleisters op Zakynthos zijn bijvoorbeeld het beroemde Navagio beach (shipwreck beach) en de Caretta Caretta zeeschildpadden in de baai van Laganas. Populair als accommodatie op Zakynthos zijn traditionele villa’s. Mooi zijn niet alleen het groene landschap en de vele baaien, maar ook de zonsondergang vanaf de westkust.

Populairste Griekse eilanden Corfu5. Corfu – is één van de eerste Griekse eilanden die zich toeristisch hebben ontwikkeld. Corfu heeft tevens de kortste vliegroute en dus vliegafstand vanaf Nederland. De vliegtijd bedraagt gemiddeld maar twee uur en dertig minuten. Oostenrijkse keizerin Elisabeth in Beieren (Sisi) had hier haar vakantiewoning. Tegenwoordig is dit Achilleion (Paleis van Sisi) een ware bezienswaardigheid. Hoofdstad Kerkyra is UNESCO-werelderfgoed.

6. Samos – is een eiland van Griekenland wat naar verhouding erg veel Nederlanders trekt. De fraaie natuur in het binnenland van Samos trekt wandelaars en natuurliefhebbers aan. De gezellige kustplaatsen Kokkari en Pythagorion zijn populair als bestemming op Samos. Honing en de befaamde muskaatwijn van Samos zijn heerlijke souvenirs. Leuk zijn uitstapjes naar buureilanden Fourni, Ikaria en Patmos.

7. Lefkas – is een populair eiland voor Nederlandse zeilers. Vanuit de grote jachthaven bij Lefkas-stad vertrekken zeilboten naar andere groene Ionische eilanden. De westkust van Lefkas wordt geroemd om zijn fraaie stranden. Het witte zand vormt een fraai contrast met het turquoise kleurend zeewater. Langs de oost- en zuidkust vind je kustplaatsen als Lygia, Nidri en Vasiliki. De binnenlanden van Lefkas zijn groen en ruig.

8. Lesbos – is net als Samos populair bij met name Nederlandse toeristen. Lesbos wordt ook wel het eiland van de ouzo genoemd. In het zuidoosten van het eiland Lesbos kun je namelijk de Barbayiannis ouzo-distilleerderij bezoeken. Bezienswaardig is het versteende woud aan de westkant. Het noordoosten van het eiland trekt met de kustplaatsen Molyvos en Petra de meeste Nederlanders.

Santorini bij 10 populairste eilanden van Griekenland9. Santorini – is met haar donkere kraterwand zwarte zandstranden zeer herkenbaar. Kerkjes met kobaltblauwe koepeldaken wisselen hier typisch en witgekalkte blokwoningen af. Bijzonder is het plaatsje Oia waar je uren kunt rondwandelen. Tevens is dit een populaire stek voor de zonsondergang. Vaak wordt Santorini bezocht voor een korte vakantie of gecombineerd voor eilandhoppen met andere eilanden als Mykonos en Paros.

10. Kefalonia – is het grootste eiland van de Ionische archipel. Kefalonia is bekend van de oorlogsfilm Captain Corelli’s Mandolin en heeft pittoreske kustplaatsjes als Assos en Fiskardo. Stranden als Myrtos beach en Petani beach behoren tot de mooiste van Griekenland. Berg Ainos is niet alleen het hoogste punt van de Ionische eilanden, maar tevens een heus national park. Langs de zuidkust van Kefalonia liggen de meeste vakantieoorden.