Athytos

Athytos, ook wel Afitos of Afytos genoemd, is zonder twijfel het meest pittoreske dorpje van Kassandra op Chalkidiki. Het ligt op 83 kilometer rijden van de stad Thessaloniki en 47 kilometer van Polygyros. Drie kilometer ten zuiden van Athytos ligt de vakantiebestemming Kallithea. Het traditionele dorp Afitos is gebouwd op een steile rots met beneden twee verschillende baaien. Allebei met schitterende en nog rustige witte zandstranden.

Athytos is het meest pittoreske en authentieke dorp van Kassandra

De straatjes zijn met stenen geplaveid en de huizen gebouwd in een eigen authentieke stijl. Meeste huizen, winkels en taveernes hebben twee verdiepingen. Direct als je Athytos inkomt krijg je het gevoel dat er in het dorp iets te zien is en dat het hier ’s avonds zeer gezellig is. Dat klopt ook en als je een souvenir wilt scoren ga je hier zeker slagen.

De Ag. Dimitrios kerk uit 1858 ligt net als in zoveel dorpen heel centraal. Hier komen de meeste straatjes bij elkaar, 20 meter van het Platia, en dit is dan ook een prima startpunt om Athytos te voet te ontdekken. Langs de rand van de steile rots op 75 meter hoogte loopt een soort promenade. Het uitzicht vanaf de terrasjes hier is werkelijk prachtig.

Er is een bushalte aan de hoofdweg op 700 meter van het centrum van Afytos met regelmatige diensten naar Thessaloniki, Kallithea, Nea Fokea en Nea Potidea.

Chalkidiki foto album

Athytos tips

Restaurant Tea Thalassa in Athytos Chalkidiki

Volle tafel bij Tea Thalassa visrestaurant in Afytos

Tijdens je vakantie op Kassandra, of ergens anders in Chalkidiki, mag een bezoek aan Athytos eigenlijk niet ontbreken. Het is een tip om een wandeling te maken door het dorp en een kop koffie, een biertje of een glas wijn te drinken op één van de terrassen met uitzicht op zee.

Dineren bij vistaveerne Thea Thalassa in Athytos is een andere tip. De gastheren van het restaurant hebben kennis van zaken en kiezen alle gerechten en de ingrediënten hiervoor zelf uit. Ze weten de herkomst en kennen de kwaliteit. De visgerechten op de kaart zijn vers en volgens eigen recept. Genieten is het bovendien van het schitterende en romantische uitzicht op zee vanaf je tafel aan de wandelboulevard bovenop de 75 meter hoge steile rots.

Meer Griekenland aanbiedingen


Athytos bezienswaardigheden

Athytos traditioneel gebouw

Traditioneel gebouw in Athytos Chalkidiki

Bezienswaardigheden heeft Afytos genoeg. Als je rondslentert door het stadje zie het ene na het andere fraaie gebouw. De meeste zijn gemaakt van lokaal kalksteen en daterend uit de 19e eeuw. Zoals al eerder vermeld is de kerk van Ag. Dimitrios, overigens meestal helaas gesloten, een opvallende bezienswaardigheid.

Het folklore museum, ook wel bekend als het Aletra gebouw, kun je dagelijks bezoeken.

Athytos stranden

Afytos beach op Kassandra

Prachtige strand van Afytos (Athytos)

Als je aan stranden denkt op Kassandra komt Athytos wellicht niet direct als eerste in je op. Toch heeft Afytos schitterende zandstranden en meestal niet zo druk. Als je uit het dorp komt kun je rechts  afslaan naar het strand met een populaire Liosi beach bar en rechtdoor naar het hoofdstrand van Athytos. Het uitzicht is direct prachtig en een mooie locatie voor een perfecte vakantiefoto.

Beide stranden zijn bedekt met wit zand en in de komvormige baai liggen de nodige vissersbootjes voor anker. Als je verder doorrijdt wordt het strand rustiger en minder georganiseerd, maar niet minder mooi. Langs de kust liggen de nodige stenen en rotsen, maar hierna is de zeebodem van zand.