Monemvasia

Monemvasia is een oud dorp gelegen op een rotsachtige eiland voor de kust van het dorp Gefira. Het wordt ook wel “Gibraltar van Griekenland” genoemd en omringd door de stenen muur is het net een vesting. Vanuit Gefira kun je Monemvasia niet zien. Het ligt namelijk verscholen achter de grote rots van 300 meter hoog. Gefira is het nieuwe dorp en Monemvasia het oude dorp. Ze zijn met elkaar verbonden door een dam. Vertaald uit het Grieks staan mone en emvasi voor “enkelvoudige toegang”. Vanuit Kalamata is de afstand 150 kilometer en reken op twee en een half uur reistijd.

Monemvasia een oud dorp gebouwd op een rotseiland bij de Peloponnesos

Monemvasia is een echte bezienswaardigheid van Lakonia. Een streek van de Peloponnesos op het vasteland van Griekenland. Het dorp is verdeeld in twee gedeeltes. Het benedengedeelte is goed begaanbaar en de huizen zijn hier nog prima in tact gebleven. Een wandeling naar het rotsplateau op 300 meter hoogte, het andere gedeelte, is een behoorlijke klim. In de warme zomermaanden juli en augustus eerder een uitdaging.

Op het hoogste punt van de rots staat de Agia Sofia kerk en dateert uit de 13e eeuw. Een wandeling door de benedenstad is een tip. Een wirwar van smalle straatjes, oude gebouwen, taveernes, hostels en kafenions. Slaapplaatsen in hotels zijn er wel, maar worden beperkt aangeboden. In de drukke zomer vaak al snel vol en behoorlijk aan de prijs. In het hoogseizoen kun je de auto het beste parkeren in Gefira en te voet over de dam naar Monemvasia wandelen of met de shuttlebus naar de poort van Monemvasia reizen.

foto album

Monemvasia tips

Monemvasia Peloponneos dorpsplein en hoofdstraat

Monemvasia – dorpsplein en hoofdstraat

De weekenden zijn het drukste en het gezelligste, maar als je Monemvasia in alle rust wilt ervaren dan is een doordeweekse dag aan te bevelen. Bovendien zijn er dan meer hotelkamers beschikbaar en ligt de prijs voor een overnachting lager.

Restaurant I Matoula is aan te bevelen voor een Griekse maaltijd. Fraai gelegen aan de hoofdstraat en een terras met uitzicht over Monemvasia en zee. “Homemade” lokale gerechten staan hier op de menukaart. De stifado is een tip. Let op dat het terras van Matoula aan de rechterkant nog doorloopt via een trappetje naar beneden.

Een wandeling over de hoofdstraat is een must. Onderweg zie je charmante winkeltjes, café’s en het dorpsplein met klokkentoren en oude kanonnen geeft je een rust- en overzichtspunt. De meeste café’s en tavernes hebben een terras aan de achterzijde met zicht over de oranje pannendaken van Monemvasia en de natuurlijk de zee.

Bekijk alle aanbiedingen

Monemvasia stranden

Monemvasia heeft geen eigen stranden. De mooiste stranden vind je op Elafonisos met Simos beach als tip. Een uurtje rijden met de auto, maar ook echt de moeite waard. Gefira heeft ook een strandje, bedekt met kiezels. Andere stranden waar je met een huurauto, in de buurt, kunt komen zijn Pori, Ampelakia en Kastela beach. Je kunt echter ook gaan zwemmen in de zee bij de kastro. Geen zandstrand, maar je uitzicht op Monemvasia is wel uniek.

Monemvasia accommodaties

Monemvasia Hotel Likinia

Monemvasia – Likinia Hotel in de vesting

Laten we voorop stellen dat overnachten in de oude vesting een privilege is. Als je naar Monemvasia gaat is dit een tip om te doen en niet in een nabijgelegen dorp te verblijven. In de vesting van Monemvasia zijn verschillende hotels gehuisvest. Meestal verblijven toeristen hier twee tot drie nachten en Grieken gaan graag een weekendje naar Monemvasia. In de weekenden zitten de hotels dan ook vaak snel vol.

Het Likinia hotel is een nieuw hotel in de oude benedenstad van Monemvasia. Gebouwd in de stijl van de andere gebouwen en passend bij het dorp. ’s Morgens een uitgebreid ontbijt met verse jus en eigengemaakte marmelade. Het Likinia hotel  is rustig gelegen en vanaf je terras heb je uitzicht op de vesting en/of over zee. Op loopafstand van het gezellige hoofdstraatje met taveernes, bars en winkeltjes.