Vathia

  Vathia, ook wel als Vatheia geschreven, is een traditioneel Mani dorp in het zuidelijkste puntje van dit schiereiland op de Peloponnesos. De moeite waard om te bezoeken en het beste kun je de kustweg nemen vanaf Areopoli. Vanuit Areopoli, de hoofdstad van Mani, bedraagt de afstand 33 kilometer en zo’n half uur reistijd. Vanaf Kalamata is het 136 kilometer rijden en reken op twee uur reistijd.

  Vathia is een voorbeeld van een oud dorp op de Mani Peloponnesos

  Vathia is bijna onbewoond en bestaat uit een kluster van 90 typische torenhuizen. Gebouwd op een rotspartij met fraai uitzicht over zee met de kenmerkende architectuur van de Mani. De meeste gebouwen hebben twee of maximaal drie verdiepingen. In zijn geheel vormde Vathia vroeger een defensief schild tegen piraten en de Turken.

  Het is tegenwoordig een toeristische trekpleister van de Mani streek. Touringcars met toeristen maken hier een stop voor een bezichtiging. In de jaren ’80 heeft de Griekse organisatie voor toerisme een aantal “castle houses” laten renoveren. Ze zijn zelfs een tijdje beschikbaar geweest als accommodaties voor toeristen.

  Een wandeling door Vathia is interessant. Een aantal torenwoningen zijn ook daadwerkelijk bewoond, maar het gros staat leeg en is deels vervallen. Het oogt wat dramatisch, maar tegelijkertijd ook erg mooi. De huurauto kun je bij de ingang van het dorp parkeren en te voet loop je zo het dorp in. Entree is gratis. Langs de weg enkele restaurants, waar je terecht kunt voor een drankje en een Griekse lunch.

  Peloponnesos foto album

  Meer Griekenland aanbiedingen