Meteora

De kloosters van Meteora bij Kalambaka in de streek Thessalië op het vasteland van Griekenland zijn één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Niet alleen trekken de typisch gebouwde kloosters, hoog bovenop op steile rotspartijen uitkijkend over de vallei, talloze toeristen, maar ze zijn ook te zien in de James Bond film For your Eyes only. Meteora wordt ook wel Thebais of Stagoi genoemd en ligt op 230 kilometer ten oosten van de stad Thessaloniki en 102 kilometer ten westen van de stad Ioannina.

Meteora is een imposante bezienswaardigheid met zes kloosters

De Meteora heeft in totaal zes “zwevende” kloosters: Grote Meteoor, Varlaam, Agia Nikolaou Anapafsas, Megalo Meteora (Metamorfosis), Roussanou, Agia Triada (Holy Trinity) en Agia Stefanou. Het Griekse woord meteorizomai betekent in de lucht zweven en zeker in de wintertijd, als de kloosters soms zijn gehuld in een mistige deken, wordt de betekenis hiervan duidelijk. Mysterieus en indrukwekkend zijn de conisch gevormde rotspartijen die hoog boven de vallei uitsteken. Bovenop prijken de zes kloosters.

Deze kloosters liggen tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia dichtbij de rivier Panteios en zijn het hele jaar door te bezoeken. Vanuit verschillende toeristische kustplaatsen worden (dag)excursies georganiseerd naar de kloosters van Meteora. Oorspronkelijk waren het 24 kloosters, maar tegenwoordig zijn er nog maar zes bewoond door monniken. Twee kloosters hanteren nog steeds het monastieke regime en de andere vier zijn musea en toeristische bezienswaardigheden geworden. De geschiedenis van deze sprookjesachtige omgeving gaat terug naar het einde van de 11e eeuw.

In deze regio worden ook de meeste truffels gevonden van Griekenland. In 2017 zelfs een witte truffel, de koningin onder de truffels, van maar liefst 510 gram. Chefkok Gordon Ramsey ging in zijn televisieprogramma in deze regio daarom op zoek naar het geheim van de Griekse keuken.

Meteora tips

Meteora kloosters Griekenland bij Kalambaka

Meteora Griekenland – kloosters bij Kalambaka

De zes kloosters van Meteora die je kunt bezoeken zijn niet alle dagen geopend en ook niet allemaal op dezelfde tijdstippen. Het klooster De Grote Meteoor is van 1 november tot en met 31 maart geopend van 09.00 tot 15.00 uur en gesloten op dinsdag en woensdag. In de zomerperiode, van 1 april tot en met 31 oktober, is het geopend van 09.00 tot 17.00 uur en op dinsdag gesloten.

Het Varlaam klooster is in de wintermaanden geopend van 09.00 tot 15.00 uur en op dinsdag en vrijdag gesloten. Van 1 april tot en met 31 oktober is het Meteora klooster een uurtje langer open en alleen op vrijdag gesloten.

Het Rousanou klooster is in de winter geopend van 09.00 tot 14.00 uur en op woensdag gesloten. Van april tot en met oktober kun je het klooster bezoeken van 09.00 tot 17.00 uur, behalve op woensdag.

Het Ag. Nicolas Anapafsas klooster is in de winter geopend van 09.00 tot 14.00 uur, behalve op vrijdag. In de zomermaanden zijn de openingstijden tot 15.30 uur, maar ook op vrijdag is het klooster gesloten voor publiek.

Het St. Stephen (Stefanou) klooster is zowel in de winter als in de zomer geopend van 09.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 17.00 uur. Op maandag is het klooster het hele jaar door gesloten voor publiek.

Het Agia Triada klooster (Holy Trinity) is in de winter geopend van 10.00 tot 16.00 uur en op woensdag en donderdag gesloten. In de zomer is het klooster geopend van 09.00 tot 17.00 uur en op donderdag gesloten.

Meer Griekenland aanbiedingen