Ochi-dag

    Ochi-dag is historische feestdag in Griekenland en wordt jaarlijks gevierd op 28 oktober. Het is tevens een nationale feestdag voor alle Grieken. Een dag van saamhorigheid en trots. Dit is namelijk de dag waarop de Griekse generaal Ioannis Metaxas in 1940 “nee”, ochi of oxi in het Grieks, zei tegen de Italianen van Mussolini. Internationaal staat de feestdag voor alle Grieken wereldwijd bekent als “Oxi-day”.

    Griekenland zei “nee” tegen de asmogendheden op 28 oktober 1940

    De asmogendheden, waar Italië toen deel van uitmaakte, wilden toegang tot Grieks grondgebied. Bovendien strategische locaties bezetten. Het ultimatum van Mussolini liep die dag af. Het beroemde verbod van Metaxas om de militairen van Benito Mussolini door Griekenland te laten trekken volgde. Griekenland was vanaf dat moment betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. De Italiaanse soldaten trokken vanuit Albanië Griekenland binnen, al vroeg in de ochtend van 28 oktober 1940.

    In heel Griekenland hangen Griekse vlaggen aan overheidsgebouwen en zijn er militaire parades. Er wordt gedanst en militairen worden luid toegejuicht als helden. Overal in Griekenland klinken saluutschoten. Lokaal zijn de festiviteiten verschillend.

    Griekenland in oorlog na Ochi-dag

    Ochi dag Griekenland nationale feestdag parade

    Ochi-dag Griekenland – nationale feestdag parade

    Het verzet van het Griekse leger was hevig. Daarbij was het hartje winter en Pindos-gebergte lag bedekt onder een dikke laag sneeuw. De Italianen werden ver tot in Albanië teruggedrongen en pas toen Bulgarije zich aansloot bij de asmogendheden en Duitsers zich ermee gingen bemoeien ging het mis.

    De Griekse Minister Koryzis, plaatsvervanger van de inmiddels vermoorde Metaxas, pleegde zelfmoord op 18 april 1941. Hij wilde de Duitsers niet Athene zien innemen. Op 27 april 1941, negen dagen later, hesen Duitse militairen de “swastika” op de Akropolis.