Spetsofai

SPETSOFAI

Een heerlijk gerecht voor in het najaar of in de winter is spetsofai voor vier tot zes personen. Verras je vrienden, familie of kennissen op een koude donkere avond met dit heerlijke Griekse gerecht. In Griekenland zie je het meer en meer spetsofai op de menukaarten van restaurants en tavernes terugkomen. Als mezze of voorgerecht wordt het vaak geserveerd.

Benodigdheden:
1/2 kilo rundvlees of varkensworstjes
1 gepelde ui, door de helft gesneden en vervolgens in kleine partjes
2 tenen knoflook
1 blik met kleine tomaatjes, mogen ook verse tomaatjes zijn
4 grote groene pepers, zonder zaden
3 gegrilde rode pepers
1/4 kopje extra virgin olijfolie (bij voorkeur Grieks olijfolie)
2 eetlepels balsamico azijn met tijm honing
1 theelepel gedroogde Griekse oregano en 2 tot 3 verse takjes oregano
Zout en versgemalen zwarte peper om op smaak te brengen

Snijd de worstjes in kleine ronde partjes en doe een eetlepel extra virgin olijfolie in de pan. Bak de worstjes niet al te heet tot ze bruin en doorbakken zijn. Haal de worstjes uit de pan. Voeg de ui en knoflook aan de pan toe en bak op een laag vuur de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Ongeveer 12 minuten.

In de tussentijd snijd je de groene pepers in stukken van ongeveer 2,5 centimeter. Snijd de rode pepers ook in slices van 2,5 centimeter zoals de groene pepers. In een andere pan doe je de overige extra virgin olijfolie en en bak je eerst de groene pepers tot ze zacht zijn maar gaar. Vervolgens voeg je de rode pepers toe. Voeg de gebakken worstjes toe, de azijn, oregano en tomaatjes. Laat het 12 tot 15 minuten bij elkaar doorbakken om de smaak erin te laten trekken. Dus ook de ui en knoflook erbij.

Eet smakelijk van deze spetsofai met een stukje feta of stokbrood erbij! Ook goed te combineren met een heerlijke Griekse salade.