Anavatos

Anavatos is een oud dorp hoog in de bergen centraal op het eiland Chios in Griekenland. Het ligt op 22 kilometer rijden vanaf Chios stad en kun je bereiken via de weg landinwaarts naar Karies en verder naar Avgonima. De laatste vijf kilometer vanaf Avgonima heb je geregeld een fraai zicht op Anavatos gebouwd op en tegen de bergtop. De huizen hebben dezelfde kleur als de rotsen en de meeste daken zijn plat en gemaakt van cement. Tegenwoordig zijn er enkele huizen met oranje dakpannen en is het dorp minder onopvallend.

Anavatos is de archeologische bezienswaardigheid van Chios

Anavatos betekent in het Grieks “onbereikbaar” en dat behoeft verder geen uitleg. Het is een fraai en uniek aanzicht op de granieten rotspartij. Even doet het denken aan het unieke bergdorp¬†Olympos¬†op het eiland Karpathos. Maar Olympos is bewoond en de gebouwen hebben meer kleur. De enige weg naar Anavatos is vanaf het zuiden via het dorp Avgonima. Overigens zelf ook een mooi middeleeuws dorp.

In totaal staan er zo’n 400 huizen in het oude dorp, verlaten en onbewoond, amfitheatersgewijs gebouwd tegen de steile rots en erop. De bouw van de huizen is identiek, eenvoudig, vierkant en van stenen in de dezelfde kleur als de rotsen gelijmd met grijze klei. Een soort cement en hiermee zijn ook de platte daken van de woningen van Anavatos gemaakt.

Anavatos tips

Anavatos is gratis te bezichtigen en je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats onderaan de berg bij enige ingang tot het verlaten stadje. Het ligt op 500 meter hoogte. Een wandeling over de stenen straatjes naar het hoogste punt van het dorp is aan te bevelen, maar ook eigenlijk de enige manier om het dorp te bekijken. Geniet ook van het uitzicht wat je hebt op de rest van Chios. Bij de parkeerplaats zijn de nodige voorzieningen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Anavatos bezienswaardigheden

Aanavatos is een echte bezienswaardigheid en van historische waarde in de geschiedenis van Griekenland. in 1821en 1822 speelde Anavatos een belangrijke rol in de Griekse oorlog voor onafhankelijkheid. Tegenwoordig is de Taxiarchis kerk nog steeds “levend” in het spookdorp en ok te bezichtigen. Direct bij de poort van binnenkomst zie je een wat groter stenen gebouw met drie verdiepingen. Hier was vroeger een olijfpers actief, zat de school voor de kinderen van het dorp en ook de Theotokos kerk.