Bali

Bali is een echte strandvakantiebestemming op het Griekse eiland Kreta. De badplaats ligt op 34 kilometer ten westen van Rethymnon en 53 kilometer ten oosten van de luchthaven van Heraklion. Bali ligt dichtbij de snelweg tussen Chania en Heraklion en is goed en eenvoudig te bereiken. Een familiebestemming met meerdere zandstranden, georganiseerd met een boulevard en gezellige eet- en drinkgelegenheden.

Bali is een echte strandvakantiebestemming op het eiland Kreta

Zoals zoveel vakantie-oorden in Griekenland was Bali van oorsprong een vissersdorpje. Inmiddels is het uitgegroeid tot een populaire toeristische bestemming van Kreta in de zomermaanden. Langs de snelweg, op 750 meter afstand, is een bushalte en hiervandaan rijden frequent bussen naar Chania en Heraklion. Het openbaar vervoer is een voordelige manier om te reizen in Griekenland. Vanuit Rethymnon en Panormos is er een dagelijkse bootverbinding met deze badplaats. Een excursie naar de baaien en stranden hier om te genieten van de zon en te snorkelen in het heldere zeewater.

In het kleine haventje met zin pier liggen vissersbootjes te dobberen en hier meren de boten aan met toeristen van de excursies. Het centrum is georganiseerd met genoeg taverna’s, restaurants, supermarktjes en souvenirwinkels. De kust van Bali is rotsachtig te noemen met kleine verscholen fraaie zandstranden. De meeste stranden zijn goed georganiseerd met ligbedden en parasols. Bali is een vakantiebestemming voor gezinnen met kinderen, maar ook voor echtparen en jonge stellen.

Kreta foto album

Bali tips

Met een huurauto kun je zelf het binnenland achter Bali gaan ontdekken. Een tip is een bezoek aan het pottenbakkersdorp Margarites en verder door naar het Arkadi klooster. Door de centrale ligging en de hoofdweg in de buurt ben je ook zo in Heraklion of Rethymnon. Tips voor een dagje uit de stad in. Panormo is een klein havenplaatsje in de omgeving van Bali en leuk om te gaan eten.

Meer Griekenland aanbiedingen


Bali bezienswaardigheden

Bali Kreta Griekenland strand

Bali Kreta – zandstrand

De vele kleine baaitjes verscholen tussen de rotsen zijn bezienswaardigheden van Bali. Het is de trekpleister van de badplaats op Kreta, maar er is nog meer te zien en te doen in het dorpje en de omgeving.

Iets ten westen, op loopafstand, vind je Atali of Atalis klooster en is vrij toegankelijk. Het klooster van Bali uit 1635 is een mannenklooster en de entree is fraai. Bovendien heb je mooie uitzichten op zee en de kustlijn. Opvallend is dat de kerk niet traditioneel in het midden van het klooster is gebouwd, maar  in het noordoosten van het klooster. Dit ter bescherming van de monniken tegen de piraten in het verleden. Een mooie plek om foto’s te maken.

De kerk Panagia Charakiani is een andere bezienswaardigheid in de buurt van Bali. Je vindt de kerk in het St. John klooster drie kilometer ten oosten van de badplaats direct langs de snelweg. 15 augustus wordt hier elk jaar het heilige Maria feest traditioneel gevierd.

De Melidoni grot, ook wel Gerontospilios genoemd, ligt op zes kilometer ten zuidwesten van Bali op een hoogte van 220 meter. In de grot kun je fraaie stalactieten en stalagmieten bekijken. Er zijn archeologische vondsten gedaan, waardoor alleen de “heroes room” (één van de grootste grotten van Kreta) toegankelijk is.

Bali stranden

Bali beach op Kreta

Strand van Bali Varkotopos op Kreta

Bali heeft vier stranden en deze zandstranden zijn allemaal georganiseerd. Livadi beach is het grootste en eerste strand wat je tegenkomt vanaf de snelweg. Zeer georganiseerd met ligbedden, parasols en langs het strand tavernas, hotels en beachbars. Prima strand voor kinderen aangezien de zeebodem geleidelijk afloopt en de zee meestal rustig is. Wil je even de drukte ontlopen ga dan iets naar het oosten. Hier vind je de kleine rustige baaitjes van Kouskouras.

Varkotopos is een ander strand en minder groot en iets minder druk dan Livadi beach. Wel georganiseerd, maar door de ligging eigenlijk altijd uit de wind. Het aanzicht van de baai en het strand is mooi door de rotsen eromheen.

Limani en Karavostasis zijn de andere twee mooie stranden van Bali. Net als Varkotopos uit de wind en zeer geschikt voor families met (kleine) kinderen/