Katholiko klooster

Het Katholiko klooster is verlaten en ligt op het schiereiland Akrotiri zo’n 21 kilometer ten noordoosten van de stad Chania. Tot aan het Gouverneto klooster kun je rijden met een huurauto. De laatste kilometers naar het Katholiko klooster, de grot en de gelijknamige kloof dien je wandelend af te leggen.

Het Katholiko klooster is het oudste klooster van het eiland Kreta

Met kinderen is de wandeling niet direct aan te raden. Het is behoorlijke klim via een paar honderd traptreden naar beneden, maar ook weer terug omhoog. Na een kwartier te hebben gewandeld kom je bij de eerste ruïnes. Als je denkt dat dit het Katholiko klooster is dan kom je bedrogen uit. Het wordt ook wel de Berengrot genoemd en de grote stalagmiet in de grot zou (met veel fantasie) de vorm van een beer hebben. Veel is hier niet te zien.

Het wandelpad gaat via een stenen trap verder naar beneden. Na zo’n 20 minuten lopen kom je bij de ingang van het Katholiko klooster. Het is niet bewezen, maar men vermoedt, dat dit klooster het oudste is van Kreta. Gebouwd in de 6e en 7e eeuw. In de 12e eeuw hebben monniken Katholiko verlaten en het hogergelegen Gouverneto klooster gebouwd.

Katholiko klooster tips

Katholiko klooster op Kreta bij Chania

Katholieke klooster Kreta – poort en overzicht

Als je naar het Katholiko klooster gaat wandelen neem dan voldoende water mee. Wat te eten is ook geen overbodige luxe voor onderweg. In totaal ben je al snel anderhalf tot twee uur kwijt. Daarbij kan het zeker in de zomer behoorlijk heet zijn. Er zijn geen voorzieningen bij het klooster en je hoeft geen entree te betalen.

Voor de sportievelingen is er een smal en wat moeilijk begaanbaar pad de Katholiko kloof in richting de zee. Je loopt vanaf het klooster over de brug en klimt aan de linkerkant over de rotsen. Let op dat het geen officieel pad is. Eenmaal in de kloof loop je onder de brug door en kom je na zo’n 20 minuten bij zee uit. Het zeewater is hier kraakhelder er is echter geen strand.

Meer Griekenland aanbiedingen