15 bezienswaardigheden op Kreta

8 december 2021 Bas

top 15 bezienswaardigheden op KretaOp Kreta zijn meer dan genoeg bezienswaardigheden die je vrijwel zeker niet allemaal in één vakantie kunt bezichtigen. Daarvoor is dit Griekse eiland ook te groot. Onze tip is om Kreta meerdere keren te bezoeken, maar dan te verblijven op andere locaties. Bijvoorbeeld in het oosten, westen en het zuiden van het eiland. Dan heb je genoeg tijd om deze regio’s echt te gaan ontdekken. Onze 15 bezienswaardigheden op Kreta variëren van historische attracties tot de mooiste stranden en van Venetiaanse steden tot ruige natuurgebieden. Dit zijn dé belangrijkste trekpleisters op Kreta.

1. Knossos – het paleis van Knossos is de bekendste historische bezienswaardigheid van Kreta. Wist je dat het Paleis van Knossos op de nominatielijst staat als UNESCO werelderfgoed? Deze toeristische trekpleister ligt dichtbij hoofdstad Heraklion en is dagelijks geopend van 08:00 tot 20:00 uur. Te zien bij deze Minoïsche hoofdstad van Kreta zijn o.a. fraaie fresco’s van de beroemde dolfijnen en Parisienne, de graftombe en de noordelijke ingang van het paleis met de markante rode zuilen.

2. Chania – is de mooiste stad van Kreta en ligt in het noordwesten van dit Griekse eiland. Deze Kretenzer stad Chania heeft een rijk verleden met veel Venetiaanse en Ottomaanse invloeden. De Venetiaanse haven is gezellig en een ware trekpleister. Bezienswaardig zijn hier de Ottomaanse baden, de Venetiaanse vuurtoren en de scheepswerven. In deze scheepswerven zijn tegenwoordig hippe bars en restaurants gehuisvest. De oude stadswijken achter de haven van Chania zijn aantrekkelijk voor een wandeling en hier vind je talloze goede en gezellige horecagelegenheden.

Imbros kloof bezienswaardigheid Kreta3. Imbros kloof – voor wie de Samaria-kloof van 18 kilometer te lang is of hier tijdens zijn vakantie geen hele dag de tijd voor heeft, is de Imbros-kloof een prima alternatief. Je kunt zelf met een huurauto naar de ingang van deze kloof op Kreta rijden. Een wandeling door deze natuurlijke bezienswaardigheid op Kreta start op 780 meter boven de zeespiegel. In totaal loop je acht kilometer en je kunt met een taxi terug naar het beginpunt, waar je auto staat. Reken op een wandeltijd van drie uur voor deze kloof op Kreta.

4. Balos beach – is toch wel één van de mooiste stranden van Kreta en misschien zelfs wel van Griekenland. Je zult zeker niet de enige zijn die een dagtochtje naar Balos beach maakt, maar het is de moeite waard. Je kunt kiezen om wandelend van de parkeerplaats te voet at te dalen naar deze baai met haar hagelwitte zandstrand. Of je vaart vanuit Kissamos op een zomerse dag met een cruise via Gramvoussa naar Balos beach om wat te relaxen en zwemmen.

5. Akrotiri – dit schiereiland ligt dichtbij Chania en heeft vele bezienswaardigheden. Op Akrotiri vind je culturele bezienswaardigheden als het fraaie Arkadi-klooster tot fraaie baaien als Seitan Limania en stranden als dat van Marathi. Er is hier genoeg te zien en te ontdekken tijdens je vakantie. Maak bijvoorbeeld een wandeltocht van het Gouverneto klooster naar het Katholiko klooster of zelfs verder naar de gelijknamige rotsachtige baai.

6. Heraklion – is de hoofdstad van Kreta en heeft een zeer interessant archeologisch museum om te bezoeken. Deze bezienswaardigheid van Kreta behoort de oudste en belangrijkste van Griekenland. Het ligt in het centrum van Heraklion en herbergt vondsten van soms wel 5.500 jaar oud. Kreta heeft een rijke historie en gelukkig is er veel van bewaard gebleven. Ook het centrum van de stad is een bezoekje waard met gezellige winkelstraten en bij de haven een bezienswaardig Venetiaans fort.

Top bezienswaardigheid Kedrodasos beach op Kreta7. Kedrodasos – vinden we zelf het mooiste zandstrand van Kreta. Het ligt wat afgelegen in de luwte van het populaire Elafonisi beach in het zuidwesten van Kreta. Doordat dit strand nog niet ontdekt is door het massatoerisme en hier verder ook geen voorzieningen zijn vinden wij Kedrodasos beach een bezienswaardigheid voor strandliefhebbers. Langs het strand vind je de nodige cederbomen voor wat schaduw. Het zand zelf is echt wit en het zeewater kleurt hier azuurblauw bij.

8. Spinalonga – ook het voormalig ‘lepra-eiland’ Spinalonga is een historische bezienswaardigheid van Kreta. Je vindt dit bijzondere eilandje voor de kust van de vakantiebestemmingen Elounda en Agios Nikolaos aan de noordkust van Kreta. Van 1903 tot 1957 verbleven uitsluitend lepra-patiënten op Spinalonga. In 1962 vertrok de laatste bewoner en momenteel is het onbewoond. Je kunt een dagtochtje maken vanuit de havens van één van de eerder genoemde kustplaatsen.

9. Rethymnon – heeft een prachtige en bovendien gezellige Venetiaanse haven. Deze is zeker bezienswaardig, maar de stad Rethymnon heeft veel meer trekpleisters. Bezoek hier ook de Fortezza (het oude fort), de Sultan Ibrahim Han moskee, de Rimondi fontein, de Neratze moskee en het stadspark van Rethymnon. Ten oosten van de haven vind je het georganiseerde Rethymnon beach. Langzaam loopt het hier over in een toeristische zone met hotels en appartementen. En carnaval wordt in deze stad op Kreta zeer uitgebreid gevierd.

10. Loutro en Glyka Nera – zijn een kustplaats en afgelegen strand in het zuiden van Kreta. Ze zijn alleen vanaf zee te bereiken en juist dat maakt een bezoek zo uniek. Vanuit Chora Sfakion vertrekt een veerdienst naar o.a. Loutro. Dit witte kustplaatsje ligt fraai in een komvormige baai. Van hieruit kun je te voet een wandeling maken over het E4 wandelpad naar het prachtige Glyka Nera beach. In de zomermaanden is het strand hier deels georganiseerd en er is een taverne. Met een taxiboot kun je verder terug naar Chora Sfakion.

15 bezienswaardigheden Kreta Glyka Nera11. Preveli – hier zijn zowel de oase met palmenbos en strand bezienswaardig als het Preveli klooster. Je vindt deze opvallende en fraaie plaatsen aan de zuidkust van dit Griekse eiland. Preveli staat dan ook in onze lijst van 15 bezienswaardigheden op Kreta. In het klooster is de paasviering erg bijzonder. Het heeft een interessante geschiedenis en is een ware bezienswaardigheid. Langs het riviertje kun je wandelen door het palmenbos. Je kunt ook met een waterfiets. Het uitzicht op Preveli beach vanaf de parkeerplaats is fantastisch.

12. Gortys – is een archeologische bezienswaardigheid centraal op het eiland Kreta. In deze omgeving vind je meer historische bezienswaardigheden, zoals Phaistos en een tempel van Apollo. Gortyna, zoals Gortys ook wordt genoemd, is vrij klein, maar is ooit de hoofdstad van Kreta geweest. De basiliek van Titus is interessant en zeker ook de inscriptie die hier in 1884 werd gevonden met wetteksten erop. Er is ook een museum, waar je een goed beeld krijgt van de geschiedenis van Gortyn.

13. Lassithi en Dikteon grot – deze hoogvlakte ligt centraal op Kreta en 800 meter boven de zeespiegel. Met de auto of brommer kun je door deze vlakte heenrijden. Je vindt er best wat landbouw en bezienswaardig zijn de windmolens en de Dikteon grot. Het Dikti gebergte omsluit het Lassithi plateau met pieken tot 2.128 meter hoog. In de Dikteon grot vind je stalactieten en stalagmieten. Het wordt niet voor niets één van de mooiste van de ruim 3.000 Kretenzer grotten genoemd.

14. Chrissi eiland – is een exotisch ogend eiland ten zuiden van de stad Ierapetra. Je kunt vanaf deze zuidelijkste stad van Europa dagtochtjes maken naar Chrissi met haar fraaie stranden. Golden beach en Vougiou Mati beach zijn de mooiste en populairste stranden en bezienswaardig. Je kunt het eiland Chrissi rondlopen en er is een taverne voor versnaperingen. Ruim aub je eigen afval op voor je weer teruggaat naar Kreta. Er zijn namelijk gen voorzieningen verder hier.

Malia bezienswaardigheid in top 15 Kreta15. Malia – hier bedoelen we de archeologische site van Malia met de ruïnes van het Minoïsch paleis en het fraaie Potamos beach. De archeologische bezienswaardigheid ligt drie kilometer ten oosten van de populaire badplaats en beslaat een oppervlakte van maar liefst 7.500 m2. Praktisch hiernaast vind je het fraaie Potamos beach, wat het mooiste strand van Malia wordt genoemd.

In onze top 15 bezienswaardigheden op Kreta staan wellicht niet al je eigen favorieten. Het eiland is groot en er valt genoeg te ontdekken. We updaten deze lijst regelmatig.