Karya

Karya, ook wel Karia genoemd, is een gezellig bergdorp op het Griekse eiland Lefkas. Het ligt 16 kilometer ten zuiden van Lefkas-stad en 13 kilometer van Nidri af. Met een (huur)auto kun je hier zelf tijdens je vakantie heenrijden. Ontdek het dorpje verscholen tussen de cipressen en olijfbomen op de helling van de berg Pyrgos, gelegen op zo’n 500 meter boven de zeespiegel.

Karya is een traditioneel bergdorp op het eiland Lefkas

Karya is het grootste bergdorp van het Ionische eiland en heeft een groot en gezellig dorpsplein. Het plein is gevuld met tafeltjes en stoeltjes van verschillende terrassen met de natuurlijke schaduw van enkele eeuwenoude platanen. Wandel door de smalle geplaveide straatjes rondom het dorpsplein stop zo nu en dan bij een traditioneel winkeltje. Ze verkopen kruiden, honing, wijnen en andere lokaal gemaakte producten.

Het folklore museum van Karya is bezienswaardig en bevindt zich net buiten het centrum van het dorp. Men noemt het ook wel het museum van Maria Koutsohero en het is in de zomermaanden dagelijks geopend van 09.00 tot 21.00 uur. Bekijk de klederdrachten door de jaren heen en zie welke ambachten hier vroeger werden uitgevoerd.

Leuk om te bezoeken is het Karsanikos wijnhuis. Vraag in het dorp naar de weg, want het ligt wat afgelegen en is niet altijd geopend. Je kunt de rode en witte wijnen, gemaakt van druivenrassen uit Lefkas, zelf proeven tijdens je reis. Een leuke souvenir of lekker voor op het terras van je appartement of hotel.

foto album Lefkas

Karya tips

Karya vakantie het dorpsplein met terrassen

Karya vakantie – plein met terrassen

Als je in Nidri, Lygia, Nikiana of een andere bestemming in het noorden van Lefkas vakantie viert, is een diner of lunch in Karya een tip. In het centrum bevinden zich namelijk meerdere traditionele tavernes en ouzeri. Restaurant Pardalo Katsiki of Eleni Taverna zijn twee goede mogelijkheden om wat te gaan eten. Het plein waar de terrassen aan zijn gelegen is bovendien gezellig. Voor de mooiste zonsondergang is een etentje in restaurant Rachi in het naburige dorp Exanthia een tip tijdens je vakantie.

De weg van Karya naar Nidri is fraai en onderweg heb je prachtig uitzicht op de baai  vol zeilboten, de vakantiebestemming, het groen landschap en in de verte het eiland Meganisi.

Meer Griekenland aanbiedingen