Porto Katsiki

Porto Katsiki is het bekendste strand van het eiland Lefkas. Foto’s van het strand, het azuurblauwe zeewater en steile krijtrotsen op de achtergrond zie je schitteren op menig ansichtkaart en op kalenders van Griekenland. En niet voor niets, want het is ook echt een plaatje. Porto Katsiki ligt aan de zuidwestkust van Lefkada op 44 kilometer van Lefkas stad en 40 kilometer rijden vanaf Nidri. Je kunt ook met de boot vanaf Nidri in ongeveer 90 minuten en vanaf Vassilikos in ongeveer 45 minuten varen.

Porto Katsiki is het populairste strand van het eiland Lefkas.

Het strand van Porto Katsiki is grotendeels wit zand met wat kleine witte stenen ertussen. De zee loopt hier vrij snel af en de nodige golfslag is hier niet ongebruikelijk. Uitkijken dus met kleine kinderen. In totaal is het strand van Porto Katsiki ongeveer 100 meter en maximaal zes tot acht meter breed.

Wist je dat dit strand vroeger alleen bereikbaar was door de berggeiten en dat het strand haar naam hieraan dankt? ‘Katsiki’ is namelijk het Griekse woord voor ‘geit’. Tegenwoordig kun je met een stenen trap, met best wat treden van en naar het strand toe.

Porto Katsiki is een zeer georganiseerd strand met ligbedden en parasols. Boven bij de parkeerplaats vind je ook snack bars en zelfs kantina’s. Hier kun je bijna alles te eten krijgen. De kantina’s werken nauw samen met Griekse tavernes in het nabijgelegen dorp Athani. Voor restaurants en tavernes kun je beter naar Athani gaan of langs de weg van Athani naar Porto Katsiki.

foto album Lefkas

Porto Katsiki tips

Porto Katsiki beach op Lefkas

Porto Katsiki – strand op Lefkas

Als tip kun je verder doorrijden van Porto Katsiki naar de vuurtoren. De weg hiernaartoe van 12 kilometer is tegenwoordig goed. Je staat op Cape Lefkata, een prachtig stukje van Lefkas met zeer fraaie en steile rotsen, waar het zeewater met enige regelmaat tegenaan beukt.

Deze kaap wordt ook wel Cape of Doukato genoemd. Hier start de indrukwekkende westkust van het Griekse eiland. Bij de vuurtoren vind ook nog en ruïne van de Apollon Lefkata tempel.

Meer Griekenland aanbiedingen


Porto Katsiki stranden

Porto Katsiki strand en baai Lefkas

Porto Katsiki – strand en baai Lefkas

Vanaf de parkeerplaats ga met een trap richting het strand van Porto Katsiki. Het zijn aardig wat treden, maar onderweg word je getrakteerd op fraaie uitzichten op het witte zandstrand. In juli en augustus is het strand zeer druk en overdag is het moeilijk om een plekje te vinden.

Vroeg in de ochtend, of laat op de middag heb je dan de beste kans op een plekje. In het voor- en naseizoen is het strand een heel stuk rustiger en dit is dan ook een betere reistijd voor Porto Katsiki.