Vergeten eilandengroep

15 december 2008

Omdat ze in verschillende Golven liggen, wordt vaak vergeten hoe bijzonder deze eilanden als groep bij elkaar passen. Salamina, Aegina, Angistri en Poros zijn vier eilanden in de Saronische Golf. Daar vlakbij, in de Argolische Golf, ligt Spetses en Hydra in haar eigen Golf van Hydra. Maar weinig vakantieaanbieders hebben deze wondertjes als groep in hun reisprogramma opgenomen. Dat dat geheel ten onrechte is, is ons inmiddels duidelijk. Worden ze de nieuwe bestemming van 2009? Griekenland Magazine denkt van wel.
We vertrekken vanuit Pireaus met een lijstje waarop de eilanden staan die we willen bezoeken. Poros staat bovenaan. Van de Atheense haven is het goed te bereiken per ferry of de snellere Flying Dolphins. Onderweg passeren we Aegina en Angistri, waar we later nog zullen komen. Nog geen uur nadat de Flying Dolphin vertrok, mindert de boot al snelheid. Henry Miller schreef al in zijn Maroussi dat de aanblik van Poros vanaf zee een onbeschrijfelijke ervaring voor hem was. Deze conclusie moeten we wel met hem delen. De stad tegen de helling aan gebouwd. De huizen in allerlei frisse kleuren, kerkjes, klokkentorens en de blikvanger van het eiland: de Roloi (Klok) bovenaan de stad.

Terug in de tijd

Even later staan we op de boulevard waar het wemelt van de bedrijvigheid. De haven ligt vol met allerlei vaartuigen: taxibootjes, zeilboten, plezierjachten en vissersbootjes. De activiteiten worden rustig gadegeslagen vanaf terrassen en van uit café’s. Het eilandgevoel is ons al direct bekropen. Toch is het hier anders dan op de Griekse eilanden waar we voorheen al geweest zijn. Alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Geen opdringerige uitbaters op de kade die schreeuwen dat ze kamers te huur hebben. Ook geen bussen die klaar staan volgeladen te worden met toeristen, op weg naar een excursie. Her en der zijn er wel wat toeristen te ontdekken, maar ze lijken op te gaan in het Griekse geheel.

Trots

Een taxi is ook zonder opdringerig getoeter snel gevonden en we rijden naar ons hotel. Tijdens de reis vertelt de chauffeur dat er meer Nederlanders naar Poros kwamen, toen de luchthaven bij Glyfada nog in gebruik was. Toch wonen ook op dit Griekse pareltje nog enkele Nederlandse dames, die zo’n 20 jaar geleden hiernaartoe kwamen. In eerste instantie om te werken of voor vakantie, maar ze werden verliefd en ruilden Nederland in voor Poros. Ongelijk kan ik ze niet geven. Even later passeren we de Cadettenschool van de marine. Het lijkt een miniatuur van het voormalig paleis op het Syntagmaplein in Athene, maar werd gebouwd als buitenverblijf van de eerste koning van Griekenland, Otto van Beieren. Het heeft hiermee een extra waarde die ons herinnert aan het begin van de moderne geschiedenis van Griekenland, die in deze regionen plaatvond. De afhankelijkheidsstrijd van 1821 ving immers aan op de Peleponnesos, niet ver van Poros vandaan, en de Argosaronische eilanden leverden een enorme bijdrage aan die strijd. De chauffeur vertelt het ons met gepaste trots. Bij het verlaten van de taxi wacht ons nog een verrassing: De ritprijs is wel erg laag. Voor een luttel bedrag van €3,- worden we met bagage keurig afgezet bij onze bestemming. Onze trip begint goed en dat geeft hoop voor wat nog komen gaat.

Poros stad

De eerste indrukken laten we bezinken op een terras in het levendige Poros-stad. Het is de grote trekpleister van het eiland, waar je als een magneet naartoe wordt getrokken. Bij ieder wandeling door de stad ontdek je weer nieuwe taveernes, kerkjes, winkeltjes en andere mooie taferelen. De meeste terrasjes vind je aan de haven, waar het knusse rumoer rustgevend werkt. De plaats Galatas op de Peleponnesos aan de overkant van het water biedt een mooi uitzicht. Met de watertaxi doe je er nog geen drie minuten over om er te komen. Wie de schatten uit de Griekse Oudheid wil bezoeken, vindt in Poros en mooie uitvalsbasis.

Het eiland ontdekken

De volgende dag gaan we vroeg op pad. Poros bestaat uit twee delen, Sferia en Kalavria. Zij zijn met een brug met elkaar verbonden en beide delen zijn helemaal rond te rijden. Dat is goed te doen, omdat de wegen er, zeker voor Griekse begrippen, goed bij liggen. Scooters en auto’s worden op verschillende plaatsen te huur aangeboden. Onderweg kom je de pijn-, citrus- en olijfbomen en natuurlijk cipressen tegen, die je er weer aan herinneren dat je in de Griekse archipel bent. Op het hoogste punt van het eiland is de tempel van Poseidon gebouwd. Archeologen zijn hier nog volop aan het werk, maar er is weinig fantasie nodig om je voor te kunnen stellen hoe het er hier in de Oudheid aan toe moet zijn gegaan. Vanuit dit strategische punt seinden de bewoners vroeger naar de eilanden in de omgeving als er gevaar dreigde. Ook was Poros het toevluchtsoord van de Griekse reder Demosthenes, die in de vierde eeuw voor Christus hier, in deze tempel, zijn gifbeker dronk. Hoe tragisch dit verhaal ook is, het uitzicht vanaf dit punt is magistraal. Demosthenes zal deze plek niet voor niets hebben uitgezocht om te sterven. Ook het klooster van Zoodochos Pigi is een bezoek waard. Op zondag bezoeken de eilandbewoners hier de kerkdienst. Na afloop drinken zij nog een kop koffie bij de kleine taveerne.

Hydra

Nummer twee op ons lijstje is het volgende eiland dat we bezoeken. Met de ferry of Flying Dolphin, het maakt niet veel uit: de verbinding tussen Poros en Hydra is in orde. Bij het binnenvaren van de haven voelen we ons als in een levende ansichtkaart. Hydra is een artistiek eiland dat in de loop der jaren kunstenaars getrokken heeft. Er hangt een fijne mix van chique en traditioneel Grieks. Het tweede dat ons op Hydra opvalt, is dat er geen gemotoriseerd verkeer is. Ezels en paarden kunnen je brengen waarheen je wilt, maar ook te voet is het eiland te verkennen. Wie een van de talloze strandjes wil bezoeken, neemt een watertaxi. Te voet kun je ook terecht bij het rotsplateau van Periptero. Een wandeling naar het Profitis Ilias klooster wordt beloond met een wijds uitzicht over de golf.

Spetses

De volgende dag staat eiland nummer drie op het programma: Spetses. We kiezen ervoor om er via de Peleponnesos naartoe te gaan. Rechtstreeks kan ook met de boot, maar de kleine vissersplaats Ermoni is een mooie. De grote jachthaven is sfeervol. Ook hier die ongedwongen sfeer die de meeste eilanden zo typeert. Vanuit Ermoni rijden we naar Kosta, waar je met de ferry en watertaxi’s naar Spetses kunt. Spetses zelf is weer anders dan Poros en Hydra, maarook hier wordt je weer overvallen door het bekende ontspannen thuisgevoel. Brommertjes zijn hier in groten getale aanwezig, auto’s maar heel beperkt. De oude haven herbergt veel taveernes waar geweldig gekookt en gebakken wordt. Je betaalt hier wel wat meer dan op Poros, maar weer minder dan op Hydra. Het Bouboulina-museum kun je niet overslaan bij een bezoek aan Spetses. Bouboulina was namelijk de verzetsheldin bij uitstek in de Onafhankelijkheidsoorlog van 1821. Haar vloot en beste schip, vernoemd naar Agamemnon, zette ze in bij de strijd tegen de Osmanen. Bouboulina werd benoemd tot admiraal en vanwege haar ongelooflijke moed heerste er zelfs een heel Bouboulina-rage. Tot in Frankrijk toe werd haar kleding nagemaakt en was zij het toonbeeld van moed en daadkracht.

Peloponessos

Voor we terugkeren naar Poros, gaan we de Peleponnesos nog wat verder ontdekken. De vroeger hoofdstad Nafplion blijkt een charmante stad die uitnodigt om er lekker op pad te gaan. Aan bezienswaardigheden is hier geen gebrek. Zo is het Palimidi een bezoekje waard. Het is een van de best bewaarde vestingen die in Griekenland te vinden zijn. Het centrum van Nafplion is wederom vrij van auto’s en dat maakt het slenteren door de kleine straatjes aangenaam. Je kunt er in je eigen tempo de mooiste kerkjes, trapstraatjes en neoklassieke gevels bezichtigen. Ook zijn er twee moskeeën in erg goede staat te bezoeken. Voor de kust van Nafplion ligt een klein Bourtzi eilandje. Vroeger woonde de beul van de toenmalige hoofdstad, tegenwoordig is er een hotel. Voor indrukwekkende archeologische opgravingen rijden we door naar Mycene. Schliemann vond hier schatten aan goud, waardoor het ook wel de Gouden Stad wordt genoemd. Even verderop ervaren we de ongeëvenaarde akoestiek van het theater in Epidaurus. Nog steeds worden hier in de zomermaanden klassieke uitvoeringen gehouden. In de Oudheid dienden de komedies, die hier werden opgevoerd, als lachtherapie. Een gezonde geest in een gezond lichaam! Ook maken we een wandeltocht door de Lousioskloof. Wat natuur betreft maak je niet vaak zoiets fascinerends mee. Onderweg bezoek je een drietal kloosters: dat van Johannes de Doper, de Meteorakloosters en die op Athos. Ook voert de tocht langs de authentieke dorpjes Stemnitsa en Dimitsana en kun je een bezoek brengen aan het Agia Theodorakerkje uit de tiende eeuw. De steeneiken die door de kerk groeien, worden hier gezien als symbool voor het weelderige haar van Theodora.

Terugreis>

We verlaten de Peleponnesos weer en varen via Poros naar het kleine Angistri. Een klein paradijs, iets anders weten we het niet te noemen. Ook hier kom je geen auto’s tegen, wel prachtige natuur, vele baaien en standjes. Angistri ligt in de schaduw van Aegina, dat weer bekend staat om de pistachenootjes die je er bij bijna alle winkels kopen kunt in de meest bijzondere varianten. Dit eiland is duidelijk groter dan Angistri en vlakker, misschien doet het daarom nog wel extra ruim aan. De havenstradjes zijn hier ook weer pittoresk en de boulevard, steegjes en vele taveernes geven je snel het knusse eilandgevoel. Uiteraard bezoeken we de kerk en het klooster dat aan de Heilige Nektarios is gewijd. Het is een van de grootste kerken in het land en doet qua stijl wat oosters aan. Niet ver hiervandaan ligt het heiligdom van Afaia, dat wordt beschouwd als de best bewaarde tempel van de archipel. Het eiland was niet voor niets de eerste hoofdstad van het moderne Griekenland. Dat duurde slechts een blauwe maandag, maar toch. Het eerste offciele betaalmiddel werd hier gemaakt, de vooloper van de Griekse drachme. Voordat Athene haar wetten aan de eilandbewoners oplegde en de vloot van Aegina in beslag nam, was het eiland een van de machtigste op het gebied van handel. Die werd gedreven met andere Griekse eilanden, maar ook met Egypte bijvoorbeeld.