Lafkas: fris biertje uit Chania op Kreta

1 september 2020

Lafkas: fris biertje uit Chania op KretaIn juli zijn we met dank aan Sunweb naar Chania op Kreta afgereisd. Natuurlijk bezochten we de historische stad, mooie stranden, maar we vinden het ook altijd interessant om een microbrouwerij aan te doen. Niet ver van deze Kretenzer stad ligt Lafkas brewery. Een leuke bijkomstigheid is dat hier bier wordt gebrouwen door de Belgische Aurelie. Samen met haar man Michalis (en hun zoontje) runt ze Lafkas brouwerij sinds 2017.

White Mountains

Lafkas brouwt constant één biersoort: White Mountains. Een Triple Hop Pale Ale die evenwichtig is van smaak, iets anders dan de lager die men op Kreta gewend is, en past bij het Griekse klimaat. Een verfrissend biertje met citrus- en bloemenaroma en een honingtintje in de afdronk, dat ook de dames zal bevallen. De naam komt van de gelijknamige bergketen, waar in de wintermaanden met sneeuw bedekte bergtoppen sierlijk boven de stad Chania uitsteken.

White Mountains bier van Lafkas op KretaNaast White Mountains brouwen ze ieder jaar seizoenbier. In 2019 was dat ‘Black Sheep’ Breakfast Stout en dit jaar is dat NIEPA, welke is gebrouwen samen met een andere microbrouwerij. Aurelie en Michalis werken graag samen met lokale ondernemers. Zo komt het glas uit Kreta en was de Breakfast Stout een samenwerking met Kross koffiebranders en Cretan Mills uit Chania. Wat het speciale biertje voor 2021 gaat worden wilde Aurelie ons nog niet verklappen. Wel dat het waarschijnlijk een combinatie van zomer en fris gaat worden. We zijn benieuwd.

Lafkas microbrouwerij

De microbrouwerij van Lafkas is te bezoeken tijdens je vakantie en uiteraard kun je hier het bier zelf proeven. Anders kun je één van de 119 bars, tavernes en restaurants op Kreta of elders in Griekenland bezoeken die Lafkas verkopen. Andere lokale brouwers in het westen van Kreta zijn Cretan brewery, waar Charma bier wordt gebrouwen, en Xaos brewery.