5 restaurant tips voor Thessaloniki

29 februari 2016 Bas Wanrooij

Mocht je een stedentrip gaan maken naar Thessaloniki, dan zul je versteld staan van de vele horecagelegenheden. De stad heeft, zeker in het centrum, echt tal van mooie, gezellige, lekkere en bovendien betaalbare tavernes en restaurants. Eigenlijk teveel om op te noemen. We hebben een vijftal restaurant tips voor Thessaloniki voor je op een rijtje gezet. Van de lokale Griekse keuken met bouzouki in Ano Poli of Ladadika tot een visrestaurant aan zee in Kalamaria. Kali orexi!

Hontro Alati restaurant tip Thessaloniki1. Hontro Alati – is een meze comfort food restaurant met het concept van een tsipouradika. De inrichting is fraai en echt Grieks met witte houten stoeltjes. Op het menu veel “seafood” van mosselen tot visgerechten uit de moderne Griekse keuken en daarbij natuurlijk tsipouro.

De vissoep is een aanrader. Een tip voor zowel de lunch als diner. Hontro Alati is gelegen aan Ermou 36 in het centrum van Thessaloniki.

Panellinion restaurant tip voor Thessaloniki2. Panellinion restaurant – is een mezedakia in de wijk Ladadika in het oude centrum van de stad. Een terras buiten en binnen gezellige tafels en een grote bar. Reserveren bij Panellinion is een aanrader.

Op het menu veel lokale gerechten en op vrijdag en zaterdag verandert het restaurant later op de avond vanzelf in een club met zowel popmuziek als Griekse meezingers. Panellinion vind je aan Doxis 1, dichtbij de haven van de stad.

Dialos restaurant tip voor Thessaloniki3. Gialos Fish Restaurant – ligt wat verder van het centrum in de wijk Kalamaria. De ligging is prachtig direct aan zee en op de menukaart vooral veel traditionele lokale visgerechten. De gegrilde octopus hier is een aanrader.

Een restaurant voor het avondmaal en met een taxi (een paar euro) ben je er zo. Je vindt het visrestaurant Gialos bij de nautische club van Kalamaria met terras aan zee uitkijkend over de golf van Thermaikos.

Ouzeri to Yenti restaurant tip voor Thessaloniki4. Ouzeri to Yenti – is een traditionele oude Griekse taverne in de hoger gelegen wijk Ano Poli van Thessaloniki. Yenti is een begrip in de stad. Niet alleen voor de lokale keuken, maar ook voor de live muziek.

Elke avond om 21.30 uur komen de bouzouki’s tevoorschijn. Gerechten van buffelvlees uit Kerkini tot een keramisch potje gevuld met varkensvlees en groentes. Ouzeri to Yenti ligt aan de I. Papareska 13 dichtbij het Eptapyrgio.

To Elliniko restaurant tip voor Thessaloniki5. To Elliniko – is een tip voor mezzedes (Griekse tapas) in het centrum van Thessaloniki. Uitgebreide menukaart met veel lokale kleine gerechten. Prima locatie met terras voor de lunch of diner en bovendien niet duur.

Het interieur van het restaurant is “vintage” met een jaren ’70 look. Een tikkeltje alternatief en zeer populair bij de Grieken zelf. Je vindt restaurant To Elliniko aan de Stratigou Kallari 9 dichtbij de Nikis boulevard en de witte toren.

Natuurlijk zijn er nog veel meer restaurant tips voor Thessaloniki, maar we hebben (nog) niet alle eetgelegenheden zelf geprobeerd. Het mooiste terras van Thessaloniki heeft waarschijnlijk restaurant Takadum met fraai gekleurde houten Griekse stoeltjes.