Zomer en winter tegelijk in Griekenland

24 februari 2016 Bas Wanrooij
Zomer en winter tegelijk in Griekenland Kaimaktsalan ski resort

Zomer en winter tegelijk in Griekenland

Zomer en winter tegelijk tijdens één vakantie is maar in weinig landen op onze aardbol mogelijk. Griekenland is zo’n land waar dit in de maanden februari, maart en april goed mogelijk is. Niet direct het eerste land wat bij je opkomt waarschijnlijk.

Skiën in het wintersportgebied van Kaimakstalan (Voras) hoog in de bergen en daarna op het terras aan zee in de stad Thessaloniki. En dat op slechts twee uur rijden van elkaar. Boek een goedkope vliegticket naar Thessaloniki, hotel in de stad en een huurauto. Op naar het avontuur.

In februari wintersporten en op het terras in Thessaloniki

Vanaf half februari kun je meerdere keren per week rechtstreeks vliegen van Schiphol naar Thessaloniki. Een vlucht van maar twee uur en dertig minuten. Als je één of meerdere dagen wilt gaan skiën is het raadzaam om vooraf goed de weersvoorspellingen te bekijken van het ski resort Kaimaktsalan. En natuurlijk het weer in de stad Thessaloniki. We zijn zelf net geweest en op de Voras berg was het -3°C met voldoende sneeuw. Een dag later zaten we op het terras aan de boulevard van de op één na grootste stad van Griekenland in het zonnetje met 22°C. En dat in februari! Zomer en winter tegelijk in Griekenland.

Skiën op twee uur rijden van Thessaloniki

Vanaf het centrum van Thessaloniki is het ongeveer 150 kilometer rijden, reistijd twee uur met een huurauto, naar het ski resort van Kaimaktsalan op 2.090 meter hoogte. Het hoogste wintersportgebied van Griekenland met de hoogste skilift op 2.480 meter. Niet zo groot als de skigebieden in Oostenrijk of Frankrijk, maar met verschillende blauwe en rode pistes. Voor een dagje op de latten is dit prima. En bovendien voordelig. Een dagpas voor de liften en pistes kost maar € 15,-.

Hotel in Thessaloniki of Agios Athanasios

Zomer en winter tegelijk in Griekenland op het terras in Thessaloniki

Op het terras in de zon in Thessaloniki

Je kunt er voor kiezen om ’s morgens vroeg te gaan rijden en tussen 09.00 en 10.00 uur in het Kaimaktsalan ski center te arriveren. Om 16.00 uur sluiten de skiliften en de pistes in februari. Begin van de avond kun je dus alweer terug zijn in Thessaloniki bij je hotel. De wegen zijn over het algemeen goed, maar grotendeels onverlicht. Vraag bovendien om sneeuwkettingen bij je autoverhuurbedrijf. Over het algemeen worden de wegen sneeuw- en ijsvrij gehouden, maar je weet maar nooit.

Een andere optie is om een hotel te boeken in het dorp Agios Athanasios op een kwartier rijden van het skigebied. Dan heb je in februari, maart en april wel veel minder kans op een zonnetje en 22°C.