10 Griekse eilanden met de hoogste bergen

14 maart 2016 Bas Wanrooij
Griekse eilanden met bergen Mount Ida Kreta

Griekse eilanden met hoge bergen – Ida op Kreta

Wat zijn de 10 Griekse eilanden met de hoogste bergen? Kreta heeft de hoogste bergtoppen van alle eilanden in Griekenland. De hoogste berg, Ida genaamd, ligt vrij centraal op het eiland in de regio Rethymnon en piekt tot 2.456 meter boven de zeespiegel uit. Dit is dan ook de hoogste berg van alle eilanden in Griekenland. Meerdere bergtoppen op Kreta staan zelfs in de top 10 van hoogste bergen in heel Griekenland.

Mount Olympus is de hoogste berg van Griekenland (2.918 meter), maar ligt op het vasteland en dus niet op een Grieks eiland. We hebben wat speurwerk voor je bericht en dit zijn de tien Griekse eilanden met de hoogste bergen.

1 Kreta – heeft met Mount Ida, ook wel Idi of Psiloritis genoemd, de hoogste berg van alle Griekse eilanden. De berg Ida piekt tot een hoogte van 2.456 meter boven de zeespiegel en is slechts vier meter hoger dan de berg Pachnes in het Lefki Ori gebergte op Kreta. In april en mei zie je vaak nog sneeuw op de bergtop liggen vanuit de kustplaats Agia Galini. Skiën kan hier helaas niet of nauwelijks in de winter gezien de vorm van de bergtoppen.

2 Evia – heeft met Mount Dirfi, na Kreta, de hoogste berg van de Griekse eilanden. Opvallend is dat de twee grootste Griekse eilanden dus ook de hoogste bergtoppen hebben. Dirfi, ook wel Dirfys of door de Grieken ‘Little Fuji’ genoemd, komt tot een hoogte van 1.743 meter. De berg zelf is niet vrij groot, maar wel moeilijk te beklimmen. Ook op deze berg in Evia ligt tot in mei vaak nog sneeuw en er is geen skigebied in de wintermaanden.

3 Kefalonia – heeft met Mount Ainos de hoogste berg van de Ionische eilanden. Het bosrijke berggebied strekt zich uit over een oppervlakte van 10 km2. Soros (1.628 meter) is de hoogste piek van Mount Ainos, wat tevens een national park van Griekenland is. Deze bergketen ligt in het zuidoosten van Kefalonia en is een fraai wandelgebied.

4 Samothraki – heeft met Mount Fengari, of Saos, een bergtop die tot 1.611 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Het noordelijkste Griekse eiland heeft hiermee de hoogste berg van de Egeïsche eilanden. Een prachtig natuurgebied met kloven, watervallen en dichte bossen. Onderdeel van de Europese wandelroute E6. Het Griekse eiland is te bereiken met de boot vanuit de steden Alexandropoulis en Kavala. Ook vanaf meerdere Griekse eilanden, als Limnos, vertrekken verdiensten naar Samothraki.

Mount Ainos op Kefalonia is een hoge berg

Griekse eilanden hoge bergen – Ainos Kefalonia

5 Samos – heeft met de berg Kerkis (Kerketeus) een top Vigla die tot een hoogte van 1.434 meter reikt. Voorheen een vulkaan en de kleur van het gebergte is wit door de hoeveelheid kalk. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over Samos en naburige eilanden. Georganiseerde wandeltochten, van zo’n acht uur, worden aangeboden naar de hoogste bergtop van Samos.

6 Chios – heeft met Mount Pelinaio een berg van 1.297 meter hoogte. Boven op de berg staat een kapelletje Agia Triatha genaamd. Wandelroutes (georganiseerd) zijn er naar deze bergtop van Chios. Vanaf de top heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over het hele eiland.

7 Rhodos – heeft met Mount Attavyros een berg die 1.216 meter hoog is. Het is de hoogste berg van de eilandengroep Dodekanesos. De berg ligt in een bosrijk gebied op Rhodos in het zuidwesten van het Griekse eiland. Wandelpaden naar de top starten in het dorp Emponas (Embonas).

8 Thassos – heeft met Mount Ypsario (Ipsarion) van 1.203 meter de hoogste berg van het Griekse groene eiland. Vanuit het dorp Potami starten wandelroutes. Net als bij de andere hoge bergen op de Griekse eilanden, die je kunt beklimmen, zijn de wandelpaden niet eenvoudig. Er worden wandeltochten aangeboden met gids naar het hoogste punt van Thassos.

9 Lefkas – heeft met Mount Stravota een piek Elati van 1.158 meter hoogte. De bergketen ligt centraal op het eiland Lefkas in een groene omgeving. Ook hier kan in de omgeving gewandeld worden of gemountainbiket. Informeer op het eiland tijdens je vakantie naar de mogelijkheden.

10 Naxos – heeft met de berg Zas van 1.004 meter het hoogste punt van de Cycladen eilandengroep. De naam van berg is afgeleid van de Griekse god Zeus en sluit onze top tien af. Deze berg ligt bij het dorp Filoti centraal op het eiland Naxos in een prachtige natuurlijke omgeving.