10 Griekse eilanden met de hoogste bergen

14 maart 2016 Bas
Griekse eilanden met de hoogste bergen Mount Ida Kreta

Griekse eilanden hoge bergen – Ida op Kreta met sneeuw

Wat zijn de 10 Griekse eilanden met de hoogste bergen? Kreta heeft de hoogste bergtoppen van alle eilanden in Griekenland. De hoogste berg Ida ligt vrij centraal op het eiland in de regio Rethymnon en piekt tot 2.456 meter boven de zeespiegel uit. Meerdere bergtoppen op het eiland staan zelfs in de top 10 van hoogste “pieken” in Griekenland.

Mount Olympus is de hoogste berg van Griekenland (2.917 meter), maar ligt op het vasteland en niet op een Grieks eiland. Dit zijn de 10 Griekse eilanden met de hoogste bergen.

1 Kreta – heeft met het Mount Ida, ook wel Idi of Psiloritis genoemd, de hoogste berg van alle Griekse eilanden. De berg Ida piekt tot een hoogte van 2.456 meter boven de zeespiegel en is maar vier meter hoger dan de berg Pachnes in het Lefki Ori gebergte bij Chania op Kreta. In april en mei zie je vaak nog sneeuw op de bergtop vanuit de kustplaats Agia Galini. Skiën kan hier niet in de winter gezien de vorm van de bergtoppen.

2 Evia – heeft met Mount Dirfi, na Kreta, de hoogste berg van de Griekse eilanden. De tweede grootste Griekse eilanden hebben dus ook de hoogste bergtoppen. Dirfi, ook wel Dirfys of door de Grieken “Little Fuji” genoemd, komt tot een hoogte van 1.743 meter. De berg is niet vrij groot, maar wel moeilijk te beklimmen. Ook op deze berg in Evia ligt tot in mei vaak nog sneeuw en er is geen skigebied in de winter.

3 Kefalonia – heeft met Mount Ainos de hoogste berg van de Ionische eilanden. Het bosrijke berggebied strekt zich uit over 10 kilometer. Soros (1.628 meter) is de hoogste piek van Mount Ainos, wat tevens een national park van Griekenland is. Deze bergketen ligt in het zuidoosten van Kefalonia en is een fraai wandelgebied.

4 Samothraki – heeft met Mount Fengari, of Saos, een bergtop die tot 1.611 meter boven de zeespiegel uitsteekt. Het noordelijkste Griekse eiland heeft hiermee de hoogste berg van de Egeïsche eilanden. Een prachtig natuurgebied met kloven, watervallen en dichte bossen. Onderdeel van de Europese wandelroute E6. Het Griekse eiland is te bereiken met de boot vanuit de steden Alexandropoulis en Kavala. Ook vanaf meerdere Griekse eilanden, als Limnos, vertrekken verdiensten naar Samothraki.

Griekse eilanden met de hoogste bergen Ainos op Kefalonia

Griekse eilanden hoge bergen – Ainos Kefalonia

5 Samos – heeft met de berg Kerkis (Kerketeus) een top Vigla die tot een hoogte van 1.434 meter reikt. Voorheen een vulkaan en de kleur van het gebergte is wit door de hoeveelheid kalk. Vanaf de top heb je een spectaculair uitzicht over Samos en naburige eilanden. Georganiseerde wandeltochten, van zo’n acht uur, worden aangeboden naar de hoogste bergtop van Samos.

6 Chios – heeft met Mount Pelinaio een berg van 1.297 meter hoogte. Boven op de berg staat een kapelletje Agia Triatha genaamd. Wandelroutes (georganiseerd) zijn er naar deze bergtop van Chios. Vanaf de top heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over het hele eiland.

7 Rhodos – heeft met Mount Attavyros een berg die 1.216 meter hoog is. Het is de hoogste berg van de eilandengroep Dodekanesos. De berg ligt in een bosrijk gebied op Rhodos in het zuidwesten van het Griekse eiland. Wandelpaden naar de top starten in het dorp Emponas (Embonas).

8 Thassos – heeft met Mount Ypsario (Ipsarion) van 1.203 meter de hoogste berg van het Griekse groene eiland. Vanuit het dorp Potami starten wandelroutes. Net als bij de andere hoge bergen op de Griekse eilanden, die je kunt beklimmen, zijn de wandelpaden niet eenvoudig. Er worden wandeltochten aangeboden met gids naar het hoogste punt van Thassos.

9 Lefkas – heeft met Mount Stravota een piek Elati van 1.158 meter hoogte. De bergketen ligt centraal op het eiland Lefkas in een groene omgeving. Ook hier kan in de omgeving gewandeld worden of gemountainbiket. Informeer op het eiland tijdens je vakantie naar de mogelijkheden.

10 Naxos – heeft met de berg Zas van 1.004 meter het hoogste punt van de Cycladen eilandengroep. De naam van berg is afgeleid van de Griekse god Zeus. De berg ligt bij het dorp Filoti centraal op het eiland Naxos in een prachtige natuurlijke omgeving.