Beste olijfolie uit Kreta

22 juli 2017 Bas Wanrooij
De beste olijfolie uit Kreta Ziro Sitias

Beste olijfolie uit Kreta – Ziro Sitias

Olijfolie en Griekenland zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Veel Grieken maken hun eigen olijfolie en lokale ondernemers produceren in vrijwel heel Griekenland hun vloeibare goud. Wat de beste olijfolie uit Griekenland is laten we graag in het midden. Er zijn zoveel kwalitatief goede (extra vierge) olijfoliën uit Griekenland en smaken verschillen.

De Griekse olie uit de Peloponnesos en Kreta wordt wereldwijd het meest geroemd en regelmatig worden er gerenommeerde internationale awards mee gewonnen. Het design van de verpakking en de flessen of potten lijken soms meer op een dure parfum dan olijfolie. En dat maakt het natuurlijk een mooi souvenir of geschenk.

Ziro olijfolie uit Sitia op Kreta

De grond en het klimaat in het droge oosten van Kreta is een prima voedingsbodem voor de Koroneiki olijf. In de streek Sitia worden hier olijfoliën van superieure kwaliteit gemaakt. Ziro Sitias olijfolie won in 2015, op de internationale verkiezing van beste olijfolie ter wereld in New York, de “gold award” en ook in 2016 en 2017 viel hun olijfolie in de prijzen. De olijfbomen groeien in het UNESCO World Geopark in de regio Sitia met een eigen microklimaat. Vasilis Beis en Giorgos Proestakis runnen het familiebedrijf en controleren immer de kwaliteit. De productie van deze hoge kwaliteit olijfolie die ze produceren is gelimiteerd en erg gezond.

Ziro olijfolie is fruitg, een tikkeltje bitter en gekruid en is heerlijk over Griekse salades, in dressings, over verse vis en aardappelen. De fles heeft een fraaie vorm en is voorzien van een hippe decoratie. Zo’n ideaal cadeautje voor moeder- of vaderdag.

Olijfolieproeverij

Niet alleen is een wijnproeverij luek tijdens je vakantie op Kreta, maar ook een heuse olijfolieproeverij is een aanrader. Bij Ziro mochten we alle soorten olijfolie proeven met een passend hapje en drankje. Zo proef je de verschillen goed en kun je je eigen favoriet uitkiezen.