Creta Carob een bron van gezondheid

9 september 2015
Creta Carob gedroogde peulen van de Johannesbroodboom

Creta Carob – peulen Johannesbroodboom

Dat de Grieken inventief en innovatief zijn hebben we al vaak kunnen zien. Zeker met (gezonde) voedingsmiddelen en biologische producten. Op Kreta, in Argiropouli bij Rethymnon, bezochten we de fabriek en winkel van Creta Carob. Een Kretenzer familiebedrijf waar biologische producten worden gemaakt van de peulen van de Johannesbroodboom.

Een voedzaam en gezond alternatief voor cacao, koffie, thee en bloem. We spraken met eigenaar Nikos Manousakas.

Peulen van de Johannesbroodboom

De Johannesbroodboom, in het Engels carob tree, groeit en bloeit in het Middelands Zeegebied. De groene peulen worden in september geoogst en te drogen gelegd tot ze bruin zijn. Creta Carob gebruikt alleen peulen afkomstig van bomen uit Kreta en heeft een samenwerking met meerdere lokale boeren hiervoor. “In 2006 zijn we als bedrijf gestart, maar pas in 2011 zijn we gaan produceren. Carob is niet eenvoudig om mee te werken en we hebben vijf jaar geïnvesteerd om de juiste productiemethode en de juiste machines te vinden” vertelt Nikos.

Carob zit vol mineralen, vitamines en calcium

Creta Carob van Kreta siroop

Creta Carob – gezonde siroop als hoestdrank

“De peulen van de Johannesbroodboom bevatten veel mineralen en vitamines A, B1, B2 en D. Bovendien is het calciumgehalte erg hoog. Allemaal dagelijkse voedingselementen voor het menselijk lichaam. We zijn het enige bedrijf in Griekenland, tot nu toe, waar biologische producten worden vervaardigd van het poeder van gemalen johannesbroodboompeulen.” zegt Nikos trots.

Italianen kopen overigens de pitten op van de gedroogde carobvruchten. Het schijnt een delicatesse te zijn en wordt daar graag gebruikt in de lokale keuken.

Het gezonde alternatief voor cacao en koffie

We proberen de carob pasta, een alternatief voor chocoladepasta, en de smaak is goed. Toch zoet, natuurlijk en zonder toegevoegde suikers. De carob siroop, in een glazen fles, kan gebruikt worden als natuurlijke hoestdrank en Creta Carob maakt ook alternatieve koffie, thee en chocolademelk. De producten zijn te verkrijgen in de winkel naast de fabriek, maar ook in winkels met organische producten op Kreta en in andere delen van Griekenland.