Lekkere producten uit Kos

3 juli 2021 Bas Wanrooij

Kos, het eiland van Hippokrates, is één van de populairste Griekse vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Tenminste normaal gesproken. Nederlandse toeristen voelen zich hier thuis en maken graag een fietstochtje in en rondom Kos-stad over de speciaal aangelegde fietspaden. Tuurlijk heeft Kos mooie stranden en is er veel gezelligheid, maar er zijn ook lekkere producten uit Kos te verkrijgen. Fijne souvenirs waar je bovendien van kunt genieten tijdens je vakantie. We bezochten Kos afgelopen week en gingen op zoek naar lokale producten en lekkernijen.

Tijmhoning uit Kos

Tijmhoning uit Kos van MelissaNet als op andere Griekse eilanden wordt er veel honing geproduceerd op Kos. Melissa honing is als bedrijf in 2009 gestart door de familie Drosos. In deze familie wordt van generatie op generatie al meer dan een eeuw lang honing gemaakt.

Tijmhoning is hun specialiteit en ze produceren ook andere soorten honing, kaarsen en bijenwas in hun fabriek langs de hoofdweg richting Kefalos. Deze tijmhoning is de meest aromatische honing van Griekenland. Wist je trouwens dat bijenkasten verschillende kleuren hebben, zodat bijen hun ‘huis’ kunnen herkennen? Je kunt de fabriek en winkel van Melissa honing dagelijks bezoeken tijdens je vakantie.

Kanelada en gezoete tomaten

Kanelada uit KosKanelada is een lokaal drankje uit Kos. Nee, deze keer geen likeur, maar een soort siroop zonder alcohol. Gemengd met water kleurt het zoete kaneelachtige drankje mooi rood. Flesjes Kanelada kun je op veel plaatsen in Kos kopen. Locals maken deze siroop graag zelf voor op een warme zomerdag. Het is een lekker en origineel souvenir van het Griekse vakantie-eiland. Kanelada wordt overigens ook gemaakt en gedronken op het vulkanische buureiland Nisyros.

Een andere lekkernij uit Kos is de gezoete tomaat. Deze (geconfijte) tomaten worden verkocht in glazen potjes en geserveerd als bijvoorbeeld dessert in restaurants op dit eiland van de Dodekanesos. Ook de witte kaas Krasotiri, die kort in de rode wijn heeft gerijpt, wordt geserveerd als een lokale lekkernij uit Kos.

Wijn uit Kos

Lekkere producten uit Kos. Wijn van AkraniNet buiten Kos-stad, richting de bergdorpen van het eiland, kom je verschillende wijnhuizen tegen. Er wordt op Kos volop wijn geproduceerd en zelfs geëxporteerd. We bezochten het fraaie wijnhuis van Ktima Akrani in Asfendiou (Miniera). Voorheen heette dit familiewijnhuis Triantafyllopoulos, maar met internationale ambities blijft zo’n naam voor een wijnhuis niet gemakkelijk ’top of mind’ bij consumenten, pers en distributeurs.

De witte 2020 en rosé 2020 wijn van Akrani zijn recent nog gewaardeerd met internationale awards. We proefden beide wijnen op het terras van deze estate met fraai uitzicht op één van de groene wijngaarden. Deze lichte rosé is fris en fruitig, gemaakt van Sauvignon blanc en Cabernet sauvignon druiven, en past prima bij een pasta met kreeft, sushi of een salade met een fruitige dressing. White 2020, het label van de eerder genoemde witte wijn, is gemaakt van de druivenrassen Athiri (40%), Muscat (20%) en Chardonnay (40%). Lekker om te drinken bij pasta met rode of witte saus, een zomerse salade of groentetaart. Ktima Akrani is dagelijks geopend en er zijn mogelijkheden voor een wijnproeverij.

Olijfolie wordt ook op Kos op vrij grote schaal geproduceerd. Koroneiki en Kalamata olijven worden hier op het eiland vooral geplukt. De meeste olijfgaarden liggen op de lagere vlakke gedeeltes, een paar kilometer landinwaarts, achter toeristenoorden als Tigaki en Marmari.