Mooi van Thiki Greece

15 september 2015
Thiki kussen met boze oog

Thiki Greece – kussen met Griekse boze oog

In een zoektocht naar originele en mooie Griekse souvenirs viel ons oog op het merk Thiki van ontwerpster Nadia Synetou. Minimalistisch design op alledaagse objecten met inspiratie uit Griekenland. De Griekse geschiedenis, de blauwe zee en het unieke zonlicht in Griekenland zijn terug te zien op smartphone-hoesjes, kussens, tasjes en handdoeken. En allemaal mooi. Van die modieuze hebbedingen en echt Grieks.

We spraken met Nadia Synetou, gerenommeerd graphic designer uit de Griekse hoofdstad Athene, over haar merk Thiki, haar inspiratie, de geschiedenis van het blauwe oog (evil eye) en de link tussen minimalisme en Griekenland.

Minimalisme en Griekenland

Thiki Greece onderzetters

Thiki Greece – onderzetters Grieks ontwerp

Waarom zijn minimalisme en Griekenland zo’n goede match? “De basis van minimalisme is geometrie en geometrie is in Griekenland ontstaan. Het oude Griekenland omarmde al het minimalisme. Voorbeeld hiervan is de Parthenon tempel op de Akropolis in Athene. De architectuur is perfect afgestemd op de ruimte en de omgeving. Niets meer en niets minder; volledig in harmonie. De mode in het oude Griekenland was gebaseerd op basisvormen. Eenvoud met rechte lijnen en in de kleur wit. Het minimalisme, de geometrie, zag je toen in Griekenland al bijna overal in terug.” legt Nadia ons uit.

In de ontwerpen van Nadia zien we het minimalisme duidelijk terug. Het blauwe oog (evil eye), de uil, de zee en de lucht staan vaak centraal in de designs op producten die we dagelijks gebruiken.

Reizen inspireert

Thiki Greece kussens minimalistisch ontwerp

Thiki Greece – kussens met Griekse tekens

Reizen over de wereld inspireert. Verschillende culturen, landen, steden en tradities dragen bij aan die unieke reiservaring. Die momenten waar je vaak en graag aan terugdenkt. De woorden van Socrates “I am not an Athenian or a Greek, but a citizen of the world” inspireren Nadia dagelijks.

“Ik verzamel Griekse landschappen en gebruik ze in de ontwerpen voor Thiki. Het succes van Thiki is een combinatie van klassiek en modern in een fris Grieks minimalistisch jasje. Zoals de witte Paraportiani kerk op Mykonos en Oia op Santorini“, vertelt Nadia. Maar ook het Grieks blauwe “evil eye”, de uil, Griekse tekens en letters uit het Griekse alfabet sieren op toilettasjes en onderzetters.

Het Griekse boze oog

Thiki toilettas met evil eye

Thiki Greece – toilettas met boze oog

Het Griekse boze oog, bekend als evil eye en in het Grieks ook wel “mati” genoemd, is een herkenbaar symbool. Traditioneel een combinatie van de kleuren kobaltblauw, wit, turquoise en zwart. In de ontwerpen van Thiki komt het symbool ook terug in andere kleurcombinaties. Het boze oog dateert uit de klassieke oudheid en is gebruikt door vele Griekse filosofen.

In Griekenland werd het symbool al in de 6e eeuw voor Christus gebruikt. Men geloofde dat het boze oog de eigenaar beschermt tegen kwade geesten en jaloezie van anderen. Tegenwoordig is deze betekenis van het boze oog minder relevant. Men draagt het Griekse evil eye meer als sieraad of het glazen oog hangt als decoratie in huis.

De producten van Thiki zijn verkrijgbaar in tax-free shops van alle internationale luchthavens in Griekenland, maar je kunt ze ook online bestellen. Een leuk, mooi, uniek en origineel souvenir uit Griekenland.