Griekse wijnen van Gerovassiliou bij wereldtop

3 februari 2014
Gerovassiliou wijngaard bij Thessaloniki

Gerovassiliou landgoed Griekenland

Misschien denk je bij Griekenland niet direct aan de beste wijnen ter wereld. Toch is het zo en het is allang niet meer alleen het land van Restina en tafelwijnen. We spraken met de heer Gerovassiliou, agronoom, oenoloog, wijnproducent en eigenaar van het wereldwijd gerenommeerde wijnhuis Gerovassiliou. In 1981 is hij begonnen met het weer laten opleven van de familie wijngaard. En succesvol want in 2006, 2010, 2011 en 2012 stond Ktima Gerovassiliou in de top 100 van beste wijnhuizen ter wereld van het gerenommeerde Amerikaanse magazine Wine & Spirits.

Waarom zijn Griekse wijnen de beste?

Na vele jaren van hard werken hebben Griekse wijnen een belangrijke positie ingenomen in de wijnwereld. De unieke eigenschappen en het enorme potentieel van de Griekse rassen plaatste Griekse wijnen, en speciaal de witte, bij de beste ter wereld. De export is permanent aan het groeien en wijnjournalisten schrijven wereldwijd lovende artikelen. Wijn-critici beschrijven Ktima Gerovassiliou Malagousia (100% Malagousia) als “gewoon geweldig” en Ktima Gerovassiliou Avaton (mengsel van de drie Griekse rassen Limnio, Mavroudi en Mavrotragano) als “een wijn met een unieke en uitzonderlijke smaak”.

Wat zijn de beste gebieden in Griekenland om wijn te maken?

Griekenland heeft een grote diversiteit van geschikte locaties met de juiste bodem en klimaat voor wijnbouw. We kunnen verschillende soorten wijn maken in verschillende regio’s van Griekenland. Elk eiland is geïsoleerd en heeft een uniek terroir en unieke lokale druiven. Ook zijn er veel regio’s die al wijn maken sinds de Middeleeuwen. Enkele voorbeelden zijn Naoussa, Nemea, Kavala en Limnos.

Gerovassiliou collectie kurkentrekkers museum

Collectie kurkentrekkers Gerovassiliou wijnmuseum

Het landgoed van Gerovassiliou ligt in Epanomi bij de stad Thessaloniki in het noorden van Griekenland. Het ligt in een uniek ecosysteem, waar we Griekse en buitenlandse druivenrassen hebben geplant, die zich perfect aanpassen aan het microklimaat van Epanomi en zorgen voor uitstekende resultaten.

Het eerste druivenras wat we hebben geplant was het bijna uitgestorven Griekse ras Malagousia. Een lang vergeten druif met veel mogelijkheden om hoge kwaliteitswijnen te maken. Ik had de kans om het te propageren, er wijn van te maken en om het ras te promoten toen het bijna wegzonk in de vergetelheid.

Griekse wijn is niet alleen Retsina en tafelwijnen

Retsina is een traditionele gearomatiseerde wijn. Goede Retsina kan lekkere wijn zijn en goed samengaan met Griekse traditionele gerechten. Hoewel het geen wijn is die Griekenland op international niveau op de kaart zal zetten. In de klassiek gebottelde Griekse wijnen zie we het potentieel van Griekse druiven en Griekse natuur.

Wat is het Gerovassiliou wijnmuseum?

Parallel aan mijn interesse om kwalitatief goede wijn te maken, is mijn andere aspiratie het verhogen  van de wijnbouw traditie. In 1976 ben ik begonnen met het verzamelen van gereedschappen en hulpmiddelen voor het maken van wijn van over de hele wereld. Erg dierbaar is mijn verzameling van  kurkentrekkers, welke ik in 1980 ben begonnen en vandaag de dag ongeveer 2.500 verschillende exemplaren telt. Deze verzameling heeft zeldzame en unieke exemplaren die dateren uit de 4e eeuw.

Gerovassiliou wijnmuseum

Gerovassiliou wijnmuseum

De collecties kurkentrekkers en wijnbouw hulpmiddelen zijn tentoongesteld in het Gerovassiliou Wine Museum, in het hart van het wijnhuis op het landgoed. In 2008 is het ingehuldigd door de Griekse president de heer Karolos Papoulias.

Goede wijn, de productie hiervan en de betekenis van het menselijk bestaan vormen de belangrijkste pijlers van het museum. De verhalen zijn overgeleverd aan de twee hoofd verzamelingen. De eerste bestaat uit de kurkentrekkers, flessen, opvangbakken en het symposium in oude Griekse collecties. De tweede verzameling bestaat uit wijnbouw accessoires, het maken van wijnvaten en hulpmiddelen om de wijn te bottelen.

Wat is uw favoriete Griekse wijn?

Ik moet zeggen dat Malagousia mijn favoriete Grieks druivenras is en wijn. Ik geniet hier het meeste van aan de kust in Pharos, Epanomi, mijn dorp.