Valsamo bier uit Samos

10 oktober 2019 Bas Wanrooij

Valsamo is het bier uit SamosDit jaar is men op Samos gestart met een micro-brouwerij en is het biermerk Samos beer geboren. Dimitri woont in het dorpje Pyrgos en hoopt hier in de toekomst het bier te gaan brouwen. Zo wordt het eerste Samos-bier “Valsamo ale” gebrouwen met lokale ingrediënten en met een hoge gisting. Het heeft een amberachtige kleur. De honing van het Griekse eiland en wat sinaasappelschillen geven dit bier deze kleur en bovendien een zoet tintje.

Valsamo is een strand op Samos

De naam Valsamo komt af van het gelijknamige strand in het noordwesten van Samos. Als koppel bezochten Dimitri en zijn vrouw dit strand als eerste. Nog steeds is dit hun favoriete strand op het eiland en als ze tijd hebben komen ze hier graag. Ook op het label van het bierflesje zie je deze baai terug. Je kunt het afgelegen strand zelf bezoeken tijdens je vakantie. Het ligt op 20 kilometer ten noordwesten van Votsalakia.

Het Samos-bier Valsamo ale is het eerste biertje van het groene Griekse eiland. Dimitri heeft twee jaar thuis geëxperimenteerd met dit als resultaat. In april 2019 kwamen de eerste flesjes op de lokale markt. Hij brouwt het bier met passie en voornamelijk voor de inwoners van Samos en natuurlijk ook voor de toeristen.

Nieuwe bieren in 2020

Valsamo is alleen op Samos te verkrijgen. Meer en meer bars en restaurants nemen het bier op in hun assortiment. Volgend jaar zullen er hoogstwaarschijnlijk één of twee nieuwe bieren worden toegevoegd door Samos beer. We zijn benieuwd of deze net zo lekker zullen smaken als de Valsamo ale.