7 mooiste stranden van Lesbos

16 juni 2024 Bas Wanrooij

Panagia Krifti prachtige naai op LesbosLesbos heeft een vulkanische oorsprong en dat betekent dat veel kuststroken zijn bedekt met grijs zand. Ondanks dat het qua oppervlakte het op twee na grootste Griekse eiland is, liggen de mooiste stranden soms best ver uit elkaar. Natuurlijk zijn die fraaie stranden wel op Lesbos te vinden. Denk aan de kilometers lange zandstranden van Skala Eressos en Vatera bijvoorbeeld of de verborgen witte stranden van Agios Ermogenis en Chrissi Ammos. We hebben de 7 mooiste stranden van Lesbos handig voor je op een rij gezet.

Tropische zandstrand van Chrissi Ammos beach

Chrissi Ammos Bach op Lesbos vanuit de luchtChrissi Ammos, ook wel gewoon golden sand beach genoemd, is een fraai afgelegen wit zandstrand en het mooiste strand op Lesbos. Het ligt in het noordoosten van het eiland en heeft geen voorzieningen. Vooral populair bij locals en om op Chrissi Ammos beach te geraken heb je een huurauto nodig.

Veel locals zijn hier met hun gezin in de weekenden te vinden. De langzaam aflopende zanderige zeebodem met helder zeewater maakt Chrissi Ammos een kindvriendelijk zandstrand. Er zijn geen voorzieningen en de laatste kilometers rijd je over een onverharde weg.

Agios Ermogenis beach is bijzonder en pittoresk

Agios Ermogenis beach is één van de mooiste stranden op LesbosAgios Ermogenis is een ander prachtig afgelegen strand op Lesbos. Hier heb je het voordeel dat er een taverne bij het strand ligt en je ligbedden kunt huren. Het naaldbomenbos loopt door tot op het strand. Het groen van de naalden zorgt voor een prachtige contrast met het witte zand en kleine kiezels op het strand.

Agios Ermogenis beach ligt op 13 kilometer ten zuiden van Mytilini en 10 kilometer van de luchthaven. Vergeet je snorkelset niet, want het kraakheldere zeewater bij Agios Ermogenis beach en de rotsachtige kust zorgen voor een fraaie onderwaterwereld. Wij vinden Agios Ermogenis een plaatje en zondermeer één van de beste stranden van het eiland.

Agios Isidoros beach is het mooiste strand van Plomari

Agios Isidoros beach in het zuiden van LesbosAgios Isidoros beach, ook wel het strand van Plomari genoemd, is bij velen favoriet voor een dag zon, zee en strand op Lesbos. Een langgerekt zand- en kiezelstrand en deels georganiseerd met strandstoelen, parasols en beach bars.

De zeebodem is bedekt met witte kiezels en loopt hier vrij snel af, maar het zeewater is kraakhelder. Net na het middaguur steekt er vaak een welkom briesje op die zorgt voor welkome verkoeling op een warme zomerdag. Agios Isidoros beach is al sinds jaar en dag een Blue Flag beach op Lesbos.

Mooie baai van het afgelegen Tarti

Tarti ligt wat afgelegen, zeker als je in het noorden in bijvoorbeeld Molyvos of Petra verblijft. Het vissersdorp ligt in een aantrekkelijke komvormige baai met een minstens zo fraai kiezelstrand. Wat ons betreft een terechte verdeling in de top 7 van mooiste stranden van Lesbos.

Het gezellige Skala Eressos heeft een lang en breed zandstrand

Skala Eressos beach op LesbosSkala Eressos is één van de gezelligste badplaatsen van Lesbos. Hier wordt ook graag gesurfd trouwens. De terrassen van talloze strandtenten liggen aan het lange strand van Skala Eressou, zoals het plaatsje ook wel wordt genoemd.

Het grijze strand heeft her en der ligbedden en parasols staan die je kunt huren, maar is grotendeels ongeorganiseerd. Hier aan de zuidkust kan het best en paar graden warmer worden overigens dan aan de voorkant van Lesbos. Aan de westkant van de baai van Eressos vind je nog een haventje.

Vatera beach is een eindeloos strand in het zuiden van Lesbos

Vatera heeft net als Skala Eressos een lang en breed grijs kiezelstrand. Hier absoluut geen massatoerisme en vind je altijd een plekje voor je strandlaken en parasol. Ook Vatera beach ligt wat afgelegen als je in Molyvos of Petra vakantie viert.

Tokmakia eilanden: witte stranden en azuurblauw zeewater

mooie stranden van Tokmakia eilanden op LesbosDe Tokmakia eilanden liggen een paar kilometer uit de kust langs de oostkust van Lesbos. Een hidden gem op Lesbos en vanuit Molyvos en Petra vertrekken in de zomermaanden, vanaf half juni, dagexcursies naar deze tropisch ogende eilandjes.

Ook vanuit het gehucht Agios Stefanos vertrekken bij de taverne taxiboten naar deze archipel. Ideale plek ook om te gaan snorkelen. En als je geluk hebt zie je onderweg naar Tokmakia, ook wel Aspronisia genoemd, dolfijnen meezwemmen met de boot.