Sigri: bier uit Lesbos

3 juli 2024 Bas Wanrooij

Christos van Sigri micro brewery met Bas Wanrooij van Griekenland.netOok het Griekse eiland Lesbos heeft zijn eigen bier. Sigri brewery brouwt sinds 2018 twee biertjes: Sedusa Irish red ale en Nissiopi blonde ale. En voorzien van prachtige labels op fles en blik. Gestart als een zogenaamde ‘nomadenbrouwerij’ zonder eigen brouwerij. We spraken met oprichter Christos Chatzakis en bezochten het splinternieuwe gebouw van de micro-brouwerij net buiten het havenplaatsje Sigri, in het westen van Lesbos.

Eigen micro-brouwerij met proeflokaal in Sigri

Nissiopi bier uit LesbosNa een bezoek aan het versteende woud, op een zeer warme dag in juni, zaten we op het terras in de schaduw van en taverne in Sigri te lunchen. We hadden deze middag een afspraak met Christos van de Sigri brouwerij.

Toevallig werkte zijn vrouw bij deze taverne en al snel ging het over de lokale bieren. Met onze huurauto reden we achter Christos aan naar het splinternieuwe pand van zijn micro-brouwerij. ‘Voorheen werden onze Sedusa en Nissiopi bieren op Chios gebrouwen en kwamen de voorraden per boot naar Sigri. Onze bieren werden direct omarmd door lokale ondernemers over heel Lesbos en ook op Chios. Eigenlijk was het vanaf het begin al snel een groot succes.’, vertelt Christos vol passie.

Eilanden Sedusa en Nissiopi als naam voor de bieren

Sedusa bier van Sigri micro-brewery op LesbosVoor de kust van Sigri liggen meerdere eilanden, waaronder Nissiopi en Sedusa. ‘De namen voor onze bieren zijn dus die van de eilanden Nissiopi en Sedusa. Nissiopi is een wat groter eiland met een naaldbomenbos en kun je bezoeken in de zomer met de museumboot. We hebben ook al recepten voor nieuwe bieren: een ‘stout’ en ‘strong bitter’. Waarschijnlijk zullen we in 2024 al starten met brouwen. De namen houd ik nog even voor mezelf’, gaat Christos verder. Misschien eentje wel Skordonisi, zoals de naam van een ander eilandje voor de westkust van Lesbos.

Medio juli opent de Sigri micro-brouwerij zijn deuren voor toeristen. Erg leuk om te gaan kijken en natuurlijk de frisse lekkere bieren van het eiland Lesbos te proeven. Tip om in je schema te passen als je naar het versteende woud gaat en het museum in Sigri. En de bieren zijn in heel veel bars, restaurants en ook supermarkten op het Griekse eiland verkrijgbaar. Proeven dus!