Pnevmatikakis wijnhuis op Kreta

13 juli 2015 Bas Wanrooij
Antonis Pnevmatikakis in zijn wijnkelder op Kreta

Pnevmatikakis wijnhuis – Antonis in de wijnkelder

Het Pnevmatikakis wijnhuis produceert al meer dan 90 jaar en traditiegetrouw wijnen van lokale druivensoorten. De geschiedenis gaat terug naar het dorpje Potamida, waar tegenwoordig geen wijnen meer worden gemaakt, maar wel raki (tsikoudia) en rakomelo worden gedistilleerd.

In het westen van Kreta in het dorp Drapanias, vlakbij Kissamos, ligt het huidige nieuwe en grotere wijnhuis van de familie Pnevmatikakis. Leuk om het wijnhuis te bezoeken tijdens je vakantie en natuurlijk deze Kretenzer wijnen zelf te proeven. We spraken met Antonis Pnevmatikakis over zijn passie.

Rode, witte, rosé en zoete dessert wijn

De wijnproductie van Pnevmatikakis is divers. Voorkeur zijn lokale druivensoorten als Romeiko, Kotsifali, Mantilari en Liatiko. Alle druivenoogst is van het eiland Kreta. “We maken ongeveer net zoveel rode als witte wijn en wat minder rosé. De witte Eklektos wijn is populair en maken we van de Kretenzer druivensoorten Vidiano en Vilana. Myrtilos is onze meest verkochte rode wijn en wordt gemaakt van de internationale druivensoort Cabernet. Allebei droge wijnen”, vertelt Antonis. Wist je dat Kreta één van de oudste wijnproducenten is ter wereld?

Tsikoudia en rakomelo van Kreta

Bij Pnevmatikakis maken ze niet alleen veel wijnen, maar distilleren ze ook rakí (tsikoudia) en rakomelo. “Tsikoudia maken we van de overblijfselen van voornamelijk Romeiko druiven. Rakomelo is een typisch Kretenzer drankje. Rakí (tsikoudia) gemixed met honing en verschillende Kretenzer kruiden. We drinken rakí bij sociale aangelegenheden, na een maaltijd en met gasten als welkomstdrankje”, gaat Antonis verder.

Kretenzer wijnen in supermarkten en Griekse tavernes

Pnevmatitakis wijnhuis wijngaarden op Kreta

Pnevmatikakis wijnhuis – wijngaarden op Kreta

Tijdens je vakantie in Kreta is het drinken van lokale wijnen een tip. Zo kom je al snel meer te weten over de wijnproductie van het Griekse eiland. Een stukje cultuur en historie.

“We hebben 30.000 m2 wijngaard in eigen bezit en mogelijkheid om gebruik te maken van 120.000 m2 wijngaard, van door ons exclusief geselecteerde wijnboeren op Kreta. Onze wijn kun je proeven in veel tavernes en restaurants op Kreta en is te koop in supermarkten en slijterijen op het eiland”, sluit Antonis af.