5 restaurant tips Chania

10 juli 2015 Bas Wanrooij

In de stad Chania op Kreta zijn veel en goede restaurants en tavernes te vinden. Langs de Venetiaanse haven aan de boulevard liggen veel terrassen, maar dat zijn nou juist niet de eetgelegenheden waar je het beste kunt gaan zitten. De straatjes erachter, bij het Maritiem museum of in de wijk Splantzia zijn de culinaire verrassingen te vinden. Voordeliger dan aan de haven, vaak schitterend gelegen en met eigentijdse Griekse menukaarten. Dat is genieten. Dit zijn onze vijf restaurant tips voor Chania.

Restaurant tips Chania Vineria 36

5 restaurant tips Chania – Vineria 36

1. Vineria 36 – de verrassing van Chania in het oude gedeelte van de wijk Splantzia. Het restaurant, of wijnbar, oogt Frans, het concept is Italiaans, maar de keuken is modern Grieks. Enfin Vineria 36 heeft een kleine menukaart, maar de gerechten zijn stuk voor stuk origineel en vers gemaakt. En de porties worden afgestemd op de behoeftes van de gast.

De kok staat in een open keuken en vergeet vooral geen Griekse wijn van de speciale wijnkaart bij je diner te bestellen.

Restaurant tips Chania Tamam

5 restaurant tips Chania – Tamam

2. Tamam – ligt net achter de haven in een smal straatje. Het restaurant is zeer populair bij toeristen en niet voor niets. Een tafeltje reserveren is dan ook aan te bevelen, zeker in de zomer. In het oude badhuis heb je de mooiste plaatsen of een tafeltje buiten voor twee personen.

De gerechten van Tamam zijn authentiek en toch modern. Een mix van Grieks en Turks. De kebab is heerlijk, maar ook de vis en salades zijn aan te bevelen. Prijs/kwaliteitsverhouding is prima. Een tip tijdens je vakantie in Chania.

Restaurant tips Chania The well of the Turk

5 restaurant tips Chania – Well of the Turk

3. The well of the Turk – is qua entourage misschien wel het mooiste restaurant van Chania. Een grote roze bougainville siert de gevel. De tafeltjes met witte stoelen en blauwe tafellakens staan in de stadstuin of tegen de gevel onder de bougainville. Keuken Mediterraan met inspiratie uit het Midden Oosten.

Restaurant The well of the Turk ligt tegenover Vineria 36, op het Rouga plein, in de wijk Splantzia van Chania. Zo’n restaurant wat niet mag ontbreken tijdens je bezoek aan Chania.

5 restaurant tips Chania Chrystostomos taverna

5 restaurant tips Chania – Chrysostomos

4. Chrysostomos – ligt wat verder uit de binnenstad van Chania bij het Maritiem museum en de Venetiaanse scheepswerven. Chrysostomos is een taverne met een traditionele Griekse keuken en wordt al jaren geroemd met een Griekse Cuisine Award (Golden Caps award).

Veel locals en Amerikaanse toeristen zijn hier te vinden tijdens hun reis in Chania. Het brood maken ze hier zelf en komt vaak nog warm uit de oven. En de prijzen van de gerechten zijn zeer goed. De meeste gemaakt in de oven op een houtvuurtje.

5 restaurant tips Chania Koukouvaya

5 restaurant tips Chania – Koukouvaya

5. Koukouvaya – is niet echt een restaurant, maar voor een dessert of een kop koffie is deze music bar onovertroffen. Het uitzicht op de stad Chania is super, voor bijvoorbeeld de zonsondergang, en de gerechten zijn nog beter.

Forse porties als dessert, maar echt de lekkerste van Chania en misschien wel van Kreta. De Zoumero en de Pyramid zijn tips. Dus neem geen dessert bij je restaurant in Chania, maar ga naar Koukouvaya.