In mei naar Griekenland op vakantie

29 oktober 2014 Bas Wanrooij
Mei naar Griekenland op vakantie

Klaprozen op Samos in de meivakantie

De maand mei is een mooie maand om naar Griekenland op vakantie te gaan. Overdag is de temperatuur aangenaam, de natuur is prachtig groen en bloemen en planten staan in bloei. Mei is een goede maand in Griekenland om te gaan wandelen, fietsen of te genieten van de natuur.

In de meivakantie kan het al behoorlijk druk zijn, maar de weken hierna zijn een stuk rustiger om vakantie te vieren. In mei naar Griekenland op vakantie gaan is een goed idee.

In mei overdag 25 graden in Griekenland

In mei is het in Griekenland vaak al mooi weer. Op het eiland Kreta, in Heraklion, is de gemiddelde dagtemperatuur in mei 23,5 °C (bron: Hellenic National Meteorological Service). ’s Nachts kan het hier dan afkoelen tot 15 °C gemiddeld. Het regent in Heraklion en de omgeving in mei gemiddeld 4,4 dagen en er valt dan 14,2 mm regen. In Chania, in het noordwesten van Kreta, is het in mei nog wat warmer. Het wordt hier het gemiddeld 24,7 °C overdag en in die maand regent het gemiddeld 3,5 dagen. In het zuiden van Kreta, in de stad Ierapetra, heb je nog minder kans op regen in mei. Gemiddeld regent het hier dan 2,8 dagen en de temperatuur overdag loopt op tot 24,5 °C.

Op Rhodos is het in mei overdag gemiddeld 24,2 °C, Samos 24,6 °C, Corfu 23,8 °C, Kefalonia 22,5 °C en Lesbos 23,9 °C. Op het vasteland in Pyrgela is het overdag in mei heerlijk met een gemiddelde temperatuur van 26,2 °C.

In de meivakantie naar Griekenland

De meivakantie in Nederland is elk jaar weer anders. Lokaal mogen scholen beslissen of deze vakantie een week duurt of twee weken. Meestal valt deze vakantie in de laatste week van april en de eerste week van mei. Hoe is het weer in Griekenland in de meivakantie?

In 2013 was het in de eerste 10 dagen van mei extreem warm in Griekenland voor de tijd van het jaar. In die periode lag de maximum temperatuur twee tot acht graden hoger dan normaal volgens het klimaat. Op Corfu was het van 1 tot en met 10 mei 2013 gemiddeld 5,9 °C warmer dan normaal. Overdag kwam de maximum temperatuur op het Ionische eiland een paar keer boven de 30 °C uit. Men vergelijkt deze temperatuur met de gemiddelde maximumtemperatuur in dezelfde periode tussen 1971 en het jaar 2000.