Mastiek van Chios

19 augustus 2014 Bas Wanrooij
Chios mastiek dorp Mesta

Chios het mastiekdorp Mesta in het zuiden

Op het Griekse eiland Chios leeft men niet alleen van het toerisme. Mastiek van Chios, hars van mastiekboom Pistacia Lentiscus (mastichodendro), is een belangrijk exportproduct en kom je o.a. tegen in snoepjes, kauwgum, medicijnen, make-up en Masticha mastieklikeur.

De mastiekboom komt op veel meer plaatsen voor rond het Middellandse Zee gebied, echter alleen op Chios is het hars van deze kleine boom te gebruiken. Een intensief werkje om hars te oogsten en te verwerken tot mastiekproducten.

Grote bosbrand op Chios in 2012

Op 18 augustus 2012 brak een grote bosbrand uit in het zuiden van Chios. De rookwolken waren te zien boven Kreta en de brand heeft meer dan 12.000 hectare bos verwoest, waaronder veel mastiekbomen. Een tragische gebeurtenis voor het eiland. Ook imkers hebben veel verloren door deze bosbrand. In totaal verloren zij 60% van hun bijenkorven. Bosbranden komen in de zomer vaker voor in Griekenland door hoge temperaturen, weinig regen en harde wind.

Van Masticha tot gastronomie

Als je op Chios op vakantie bent geweest heb je vast de likeur Masticha geproefd. Een tamelijk zoete likeur met een mintachtig smaakje en transparant van kleur. Mastiek is één van de belangrijkste ingrediënten. De ene fles Masticha is nog mooier dan de andere en een heerlijk souvenir om mee naar huis te nemen en na te genieten van je vakantie op Chios. Tegenwoordig wordt mastiek meer en meer gebruikt door koks en chefkoks in Griekenland. Bijvoorbeeld in een voor- of nagerecht en bij het ontbijt. Gastronomie en mastiek gaan prima samen.

Hoe en wanneer wordt mastiek geoogst

Mastiek van Chios hars van de mastiekboom

Hars van de mastiekboom op Chios

In het zuiden van Chios vind je in totaal 24 mastiekdorpen. Pyrgi en Mesta zijn de voornaamste en tevens best bewaarde mastiekdorpen van het Griekse eiland. Mesta is net een doolhof en heeft fraaie oude smalle straatjes en Pyrgi een zeer herkenbare zwart-witte decoratie (Xista) op de huizen. Vanaf half juli start men met de oogst van mastiek.

Eigenaren van mastiekstruiken zorgen dat de grond onder de bomen schoon is en dat de stammen van de bomen klaar zijn om hars te leveren. Elke vier tot vijf dagen worden vijf tot tien nieuwe kervingen in de stammen gemaakt. Ook wordt dan de mastiekproductie onder de bomen verzameld en begin oktober stopt de jaarlijkse productie. Een tip om zelf te ervaren tijdens je zomervakantie op Chios.

Excursie naar de mastiekdorpen op Chios

Je kunt natuurlijk zelf met een huurauto naar de mastiekdorpen rijden om ze te ontdekken. Ross Holidays biedt op Chios een georganiseerde dagexcursie aan “Mastiek en Meer”. Je gaat in een bus met Nederlandssprekende gids langs pottenbakkers in Armolia, de mastiekdorpen Pyrgi en Mesta en de druipsteengrotten van Olympi.

Van 30 juli tot en met 4 augustus werd dit jaar het eerste Mastiha Festival georganiseerd op het eiland. Een festival met veel muziek en dans, maar ook met mastiek. Op maandag 4 augustus is het festival afgesloten met een heuse mastiek markt in het dorp Olympi.