5 tips voor het noorden van Evia

8 augustus 2014 Bas Wanrooij

Evia kun je bijna niet in één vakantie ontdekken. Het Griekse eiland is langgerekt, bergachtig en de wegen zijn niet overal even goed. Het noorden van Evia is prachtig groen met bossen, beekjes, watervallen en fraaie kustlijnen. Een ongerept paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers. We hebben 5 tips voor het noorden van Evia op een rijen gezet.

Noord Evia tip Drimona waterval

Tip Noord-Evia – Drimona waterval

1. Watervallen van Drimona – De mooiste watervallen van Evia vind je in de bossen tussen de plaatsen Agia Anna en Rovies. De weg ernaartoe is goed en bij de parkeerplaats is een taverna voor  drankjes en snacks. Het pad naar de waterval is aangelegd met stenen en goed begaanbaar.

Niet alleen de Drimona waterval, maar ook de groene omgeving hier is schitterend. Prachtig plekje en echte tip om te bekijken tijdens je vakantie in het noorden van Evia.

Tip noord Evia vakantie Limni

Tip Noord-Evia – Limni

2. Limni – Deze kustplaats is zonder twijfel het mooiste en meest pittoreske plaatsje aan zee in het noorden van Evia. De oranje dakpannen van de traditionele huizen schitteren in de zon en over de boulevard kun je heerlijk slenteren langs de vele terrasjes en winkeltjes. Bovendien kun je hier geld pinnen.

In het haventje dobberen de vissers- en zeilboten. Limni is goed te bereiken via de kustweg vanuit Loutra Edipsou, maar ook vanuit het bergdorp Mantoudi en de badplaats Agia Anna.

Tip Noord Evia Loutra Edipsou bronnen

Tip Noord-Evua – Loutra Edipsou

3. Loutra Edipsou – De natuurlijke warmwaterbronnen aan zee zijn een tip om te bezoeken in het noorden van Evia. In het voorseizoen, mei en juni, gratis en bovendien nog genoeg water.

De kuuroorden in Loutra Edipsou gebruiken, gedurende het toeristenseizoen vordert, meer en meer bronwater en dat betekent dat er voor toeristen aan het strand minder overblijft. Het warme water stroomt als een douche van de rotsen en heeft een geneeskrachtige werking. Ook de lokale bevolking vind je hier.

Tip Noord Evia Lichadonisia

Tip Noord-Evia – Lichadonisia eilanden

4. Lichadonisia – Deze kleine eilandengroep in het uiterste noordwesten van Evia worden ook wel de Seychellen van Griekenland genoemd. Hier woont ook een familie zeldzame Monachus Monachus monniksrobben. Als je geluk hebt zie bij Lichadonisia er eentje zwemmen. Heel bijzonder.

Een strandje op Monolia eiland is georganiseerd en bereikbaar vanuit Kavos. Tevens één van de mooiste stranden in het noorden van Evia. Zeker in de maanden buiten het hoogseizoen een tip.

Tip Noord Evia Ellinika

Tip Noord-Evia – Ellinika

5. Ellinika – Een kerkje op een klein eilandje voor de kust van Agios Nikolaos in het noordoosten van Evia. De weg hierheen vanaf Agia Anna of Pefki is mooi en onderweg kom je mooie plekjes tegen met schitterend uitzicht.

In de zomer liggen hier de nodige bootjes en je kunt naar het eilandje en kerkje Ellinika zwemmen. Tevens is op het eiland een klein strandje.