3 mooie wandelbestemmingen Griekenland

8 mei 2015 Bas Wanrooij

Wandelen in Griekenland kun je op heel veel bestemmingen. Mei, juni en september zijn echte wandelmaanden. Overdag tussen de 25 en 30 graden celsius, veel zon en een stuk minder toeristen dan in het hoogseizoen. In mei en juni staat de natuur in volle bloei en de lucht kleurt prachtig blauw. Beekjes en waterbronnen zijn goed gevuld. Vanaf de watervallen klettert het water met een rustgevend geluid naar beneden. Tot de allermooiste wandelbestemmingen van Griekenland behoren Samos en Pilion, maar wist je dat het Griekse eiland Andros ook een wandelparadijs is?

Wandelen op Samos

Mooie wandelbestemming Samos

Wandelen Griekenland – Samos Potami beach

Samos heeft met de vallei van de Nachtegalen een schitterend wandelgebied. Een groen gebied met veel water en schitterende vegetatie. Wandelroutes zijn hier uitgestippeld en wandelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Vanuit Karlovasi kun je mooie voettochten maken langs schilderachtige kloosters en prachtige bergdorpjes in het hoge Kerkis-gebergte.

Lekka is zo’n bergdorpje. Maar ook een wandeling naar Potami beach, ook wel het mooiste strand van Samos, behoort tot de mogelijkheden. Ervaren wandelaars kunnen verder wandelen naar de schitterende strandjes Mikro en Megalo Seitani. Hier worden sporadisch zeldzame Monachus-Monachus monniksrobben gesignaleerd.

Wandelen op Pilion

Mooie wandelgebieden Griekenland Pilion Afissos

Wandelen Griekenland – Pilion Afissos

Pilion is een bergzaam schiereiland ten oosten en zuiden van de Griekse stad Volos. Traditionele dorpen als Makrinitsa trekken toeristen naar het natuurgebied, maar ook wandelaars gaan hier graag op vakantie. Vanuit de vakantiebestemmingen Kala Nera en Afissos zijn van april tot en met oktober de wandelpaden vrijgemaakt.

Wandelen naar andere bergdorpjes in de buurt als Milies, het eindstation van het stoomtreintje, behoort tot de mogelijkheden. Onderweg word je getrakteerd op prachtige vergezichten en wonderen der natuur. Snelstromende beekjes, watervallen, een bosrijke omgeving en de soms eeuwenoude wandelpaden sieren Pilion.

Wandelen op Andros

Drie mooie wandelbestemmingen Griekenland Andros

Wandelen Griekenland – Andros

Andros, wellicht de grote onbekende, is een paradijs voor wandelaars. Het Cycladen-eiland is bergzaam, heeft tal van natuurlijke waterbronnen, een rijke vegetatie, meer dan 150 watermolens en een wandelpaden netwerk van in totaal meer dan 300 kilometer. Het ravijn van Pithara is een mooi wandelgebied op Andros. Het ligt op z’n 10 minuten wandelen van het dorpje Apikia. Een gebied met veel groene vegetatie, beekjes, watervallen en één van de grootste watermolens van het Griekse eiland. Hier groeien zeldzame planten en bloemensoorten en in mei en juni staat veel nog in bloei.

Natuurlijk kun je op meer plaatsen wandelen in Griekenland. Het bloemeneiland Corfu met bijvoorbeeld de Corfu-trail of het groene eiland Thassos. Zo heeft iedereen wel zijn eigen favoriet. Samos, Pilion en Andros behoren in ieder geval tot de mooiste wandelgebieden van Griekenland. Andere mooie wandelbestemmingen in Griekenland zijn bijvoorbeeld Kreta met zijn befaamde kloven, Samothraki met zijn watervallen en groene landschap en Amorgos waar het op de kale bergkammen altijd waait.