5 mooiste stranden van Epirus

1 augustus 2024   Bas Wanrooij

Alonaki fanariou mooiste strand van Epirus in GriekenlandEpirus ligt op het vasteland van Griekenland in het noordwesten. Niet alleen is het binnenland hier prachtig, maar ook zeker de kuststrook die loopt van Igoumenitsa tot aan Preveza. Talloze prachtige kiezel en zandstranden liggen hier verborgen, zoals Alonaki beach en Bella Vraka. We hebben de 5 mooiste stranden van Epirus voor je op een rij gezet. Handig voor je vakantie in Parga, Sivota of Ioannina.

Alonaki met haar smaragdgroene zeewater

Alonaki Fanariou vinden wij de fraaiste baai met het mooiste strand van Epirus. Het ligt wat afgelegen op zo’n zes kilometer van Ammoudia vandaan. Je auto parkeer je tussen de naaldbomen en te voet daal je langs de beach bar af naar het schitterende strand. Vergeet je snorkelset niet, want hier kun je eindeloos snorkelen en genieten van de mooie onderwaterwereld. Op het strand staan ligbedden en parasols die je kunt huren, maar er is genoeg ruimte voor je eigen plekje en strandlaken op Alonaki Fanariou beach.

Bella Vraka beach is een pareltje bij Sivota

Bella Vraka beach op Epirus in GriekenlandBella Vraka beach is kleiner en wat populairder van Alonaki en verbindt Sivota met het eilandje Megalo Mourtemeno. Deze variërende strook zand, afhankelijk van de wind en stromingen, zorgt voor een tropisch aanzicht. Je kunt hier ligbedden huren, maar een parkeerplaats dichtbij het strand is niet mogelijk. Sivota is een mooie en gezellige kustplaats om een bootje te huren en zelf op zoek te gaan naar andere prachtige afgelegen stranden, zoals bijvoorbeeld Blue Lagoon beach.

Ammoudia beach is lang en breed

Ammoudia beach is een prachtig groot en breed zandstrand op Epirus. Tevens een populaire plek voor campers om een paar nachten te verblijven dichtbij het strand onder de bomen. Langs de Archron rivier, die hier in zee uitmondt, vind je een strook met tavernes en restaurants. De zanderige zeebodem loopt bij Ammoudia zeer geleidelijk af en dat maakt deze komvormige baai ideaal voor gezinnen met (kleine) kinderen.

Lichnos beach is het beste strand van Parga

Lichnos beach bij PargaLichnos beach vinden wij het beste strand van Parga. Het ligt een paar kilometer van het plaatsje vandaan, maar de baai en het strand zijn schitterend. Vanaf de weg naar beneden word je al getrakteerd op mooie uitzichten met azuurblauw zeewater en het groen van olijfbomen. Ook Valtos beach is mooi en wat toegankelijker vanuit Parga. Hier kun je heenwandelen vanaf het fort. Bij Lichnos beach kun je aanschuiven in één van de tavernes voor je lunch of een drankje.

Skala beach ligt verscholen tussen het groen

Net als Alonaki Fanariou beach is Skala beach een paradijselijk verscholen strandje met een beach bar. Ze liggen op slechts een kilometer van elkaar. Je auto kun je gratis parkeren onder de naaldbomen en via een smal pad loop je naar Skala beach toe. Eind van de middag ligt het zandstrand grotendeels al in de schaduw. De zeebodem loopt zeer geleidelijk af en in combinatie met het heldere zeewater trekt dit strand veel gezinnen aan.

Tussen Sivota en Parga tref je langs de kustweg nog talloze (kleine) baaien aan met beach bars. Fraaie stranden, zoals Sarakiniko beach of Mega Ntrafi. Prima alternatieven voor de 5 mooiste stranden van Epirus die we hierboven tippen.