5 tips voor Kalamata

29 juni 2015 Bas Wanrooij

De stad Kalamata op de Peloponnesos heeft een oud en nieuw gedeelte. Een vrij grote stad en genoeg te zien en te ontdekken tijdens je vakantie of stedentrip. Wat zijn tips voor restaurants en taveernes, wat is leuk om overdag te gaan doen of juist ’s avonds en wat zijn interessante bezienswaardigheden van Kalamata? We hebben de tips op een rijtje gezet voor tijdens je reis naar deze stad in Griekenland.

5 tips voor Kalamata Cantoina wijnbar

5 tips voor Kalamata – Cantoina restaurant

1. Eten in de oude stad – in het oude gedeelte van Kalamata, Palia Poli genaamd, vind je de beste restaurants. De authentieke keuken met gerechten klaargemaakt door oma, maar ook trendy wijnbars waar mezzedes worden geserveerd.

Restaurant Ta Rolla is een tip voor de traditionele Griekse keuken. Hier staat oma in de keuken en de gerechten worden met zorg klaargemaakt. De eigenaar is zeer gastvrij en gezellig. Een voorbeeld van Griekse gastvrijheid en bovendien een prima prijs/kwaliteitsverhouding. De moderne wijnbar Cantoina is gelegen in de markthal. De mezzedes zijn werkelijk verrukkelijk en worden prachtig opgemaakt geserveerd. Doen! Let op dat veel restaurants in de binnenstad van Kalamata op zondag zijn gesloten.

5 tips voor Kalamata Peloponnesos fietsen

5 tips voor Kalamata – fietsen in de stad

2. Fietsen door Kalamataop de fiets kun je prima Kalamata verkennen. Een fietspad loopt van de boulevard naar de oude binnenstad. Je fietst langs de meeste bezienswaardigheden van Kalamata als het spoorwegmuseum met de stoomlocomotieven, de gezellige boulevard en de oude binnenstad. Tegelijkertijd ontdek je de stad op zijn Nederlands.

Een tip om te gaan doen tijdens je verblijf hier in de stad en bovendien hebben de meeste hotels fietsen beschikbaar voor hun gasten. Lekker erop uit.

5 tips voor Kalamata wandelen

5 tips voor Kalamata – wandelen oude binnenstad

3. Wandelen naar het oude fort en de kathedraal – in het oude en nieuwe centrum van Kalamata kun je heerlijk rondslenteren. Het nieuwe centrum heeft moderne winkelstraten en het oude centrum smalle straatjes. In de smalle straatjes kleine winkeltjes en horecagelegenheden.

Een wandeling naar het plein met de Ypapanti kathedraal en verder door het kastro van Kalamata op is een tip. Vanaf het kasteel heb je het mooiste uitzicht over de stad Kalamata met op de voorgrond de torens van de Ypapanti kerk.

5 tips voor Kalamata stoomtreinen

5 tips voor Kalamata – stoomtreinen in park

4. Stoomtreinen kijken in het park – in het stadspark van Kalamata ligt het openlucht spoorwegmuseum van OSE (railway park). Een uniek museum in Griekenland met gratis toegang en operationeel sinds 1990. Het fietspad gaat hierlangs.

In het park staan meerdere oude stoomlocomotieven, die je kunt bekijken en in het oude treinstation van Kalamata is een café gevestigd. Vanaf het terrasje, met een kop koffie of een biertje, kijk je naar de oude treinen in het park. Ook leuk voor de kinderen.

5 tips voor Kalamata A Capella beach bar

5 tips voor Kalamata – A Capella beach bar

5. Op een terras langs de boulevard – na een warme dag is het ’s avonds gezellig druk aan de lange boulevard. Trendy beach bars, restaurants en tavernes wisselen elkaar af langs de lange promenade. Doe wat de locals doen en geniet van een drankje op een terrasje of in een lounge set op het strand.

Tips voor goede beach bars zijn Salt, A Capella en Thalassa. Voor de zonsondergang is Arossa bar, tegen de berghelling is het naburige dorp Verga, een optie.