Blue Flag beaches in Griekenland

1 juli 2015 Bas Wanrooij
Blue Flag beaches in Griekenland Egremni Lefkas

Blue Flag beaches Griekenland – Egremni Lefkas

Langs de Griekse stranden heb je vast weleens een Blue Flag zien wapperen. Griekenland heeft dit jaar 395 Blue Flag beaches en 9 jachthavens die gewaardeerd zijn met dit eco-label. De Blue Flag is het meest populaire eco-label ter wereld en voor toeristen een herkenningspunt van een goed georganiseerd en veilig strand.

Toch zijn er nog veel meer stranden en jachthavens in Griekenland waar een blauwe vlag zou kunnen worden gehesen. We spraken met Seraphim Hatziskakis National Blue Flag en Green Key coördinator voor Griekenland.

In 2016 meer Blue Flag beaches Griekenland

Een blauwe vlag staat voor kwaliteit en is voor het toerisme in Griekenland dus erg belangrijk. De criteria waaraan een strand moet voldoen voor deze awards, 33 verschillende, zijn wereldwijd gelijk. “Deze zomer is het aantal ‘beach managers’ in Griekenland flink toegenomen. Voor 2016 verwachten we dan ook een groei van 10%, zo’n 40 nieuwe stranden, in Griekenland wat Blue Flag beaches betreft.” zegt Seraphim. Het record aantal Blue Flag beaches voor Griekenland dateert van 2007. Liefst 428 Griekse stranden kwalificeerden zich toen toen voor dit eco-label.

Meer jachthavens gewaardeerd met Blue Flag eco-label

Blue Flag beaches Griekenland Rethymnon Kreta

Blue Flag beaches Griekenland – Rethymnon Kreta

Het aantal jachthavens in Griekenland met een Blue Flag award is stabiel. In verhouding tot het aantal stranden is het aantal jachthavens met dit eco-label gering.”Buurlanden als Turkije en Italië hebben meer jachthavens met een Blue Flag.

Hier liggen voor Griekenland nog mogelijkheden genoeg. In 2016 verwachten twee á drie nieuwe jachthavens in onze Griekse lijst. Een groei van 20% á 30%” vertelt Seraphim. In 2010 had Griekenland 10 jachthavens, het record, met een Blue Flag.

Tips om Griekse stranden en het zeewater schoon te houden

Het management van de stranden is gebaseerd op simpele en duidelijke regels. Elk strand kan hier zelf nog een schepje bovenop doen met bijvoorbeeld regels voor recycling en transport. “Behandel het strand met respect. Ruim je afval op, ga niet ongeorganiseerd vissen en ga niet direct de zee in als je bent ingesmeerd. De meeste zonnebrandcrème blijft dan namelijk op zee drijven. Een grotere hoeveelheid van deze crème of olie zorgt voor vervuiling van het zwemwater. Bovendien ben je dan je bescherming tegen de zon al snel weer kwijt.” legt Seraphim uit.