5 tips voor Chania

3 augustus 2020 Bas Wanrooij

Op vakantie naar Chania in Kreta? Het is met 110.000 inwoners de op één na grootste stad, na Heraklion, van het Griekse eiland Kreta. Parkeren is net als in elke stad een uitdaging en deze stad in het noordwesten heeft een rijke historie. De oude haven is de wandelboulevard met legio terrassen van restaurants en bars. Hierachter slenter je weg van de kust door smalle steegjes en ga je terug in de tijd. Tips voor de stad Chania tijdens je vakantie.

1. Wandeling door de oude stad. Een wandeling door de oude stad is een mooi begin van de dag. 5 tips voor Chania op KretaNog niet te warm en niet te druk en al genoeg te zien en te ontdekken. Loop achter het maritiem museum van de stad via Aggelou street naar Theotokokoulou Street. Een gedeelte van de oude stad met boutique hotels, kleine tavernes en winkeltjes. Via Zampeliou street kom je in het toeristische en gezellige gedeelte van Chania.

Vanaf het Schiavo Bastion heb je een mooi uitzicht over de stad met de Faros vuurtoren op de achtergrond. De Janissaries moskee is een ander historisch herkenningspunt van de stad en ligt aan de Venetiaanse haven. Andere culturele bezienswaardigheden zijn o.a. de Trimartyri kerk uit 1857, de Agora uit 1909 en de oude Venetiaanse haven met haar docks waar tegenwoordig het museum van lokale scheepsbouw is gevestigd.

2. Dagje naar de stadsstranden. De stranden van Chania liggen aan de westkant van de stad. Nea Chora ligt op loopafstand van het centrum en langs het zandstrand genoeg horecagelegenheden. Chrissi Akti beach ligt op twee kilometer van Nea Chora vandaan en is een echt breed en mooi gelegen zandstrand. Meerdere beach bars liggen aan het strand met terrassen in de schaduw onder naaldbomen. Ag. Apostoli en Iguana beach zijn twee goede alternatieve stranden op loopafstand van Chrissi Akti.

3. Bougatsa en koffie. Voor de beste bougatsa ga je naar Iordanis aan Apokoronou street dichtbij Bougatsa van Iordanis in Chaniade agora (markthal). Ze maken hier al bougatsa sinds 1924 en in de stad Chania is deze zaak van Iordanis een begrip.

Voor een goede kop koffie of espresso loop je door naar Kross Coffee Works. Ze branden zelf de bonen en je kunt uit verschillende koffiesoorten. Je vindt Kross koffiebranders aan de Tzanakaki straat op een paar honderd meter van Iordanis bougatsa.

4. Markthal en leather street voor souvenirs. De markthal van de agora aan het Sofoklis Venizelos plein is een tip om te bezoeken. Altijd leuk om lokale producten en souvenirs te bekijken. Rondom deze agora vind je genoeg andere winkels. Skridlof street wordt ook wel leather street genoemd en zoals de naam al zegt verhandelen ze hier allerlei lokale leerproducten.

5. Het uitzicht en de brownie bij Koukouvaya. In de hippe wijk Halepa ligt naast het park met het Chania Kreta tips voor je vakantiegraf van Venizelos, op de Profitis Ilias heuvel, één van de populairste café’s van Chania. Het uitzicht vanaf het terras van Koukouvaya café op de stad is prachtig, zeker ook met zonsondergang een tip om te gaan bezoeken.

Het muziekcafé is opgericht in 1997 en staat bekend om haar lekkernijen bij je drankje. Keuze genoeg, maar de vers gemaakte brownie is een tip dames.